Türk Lirası Ciddi Değer Kaybetti

Haftanın ilk işlem gününde dolarda önemli bir yükseliş oldu. Bu durum Türk Lirasında dikkate alınması gereken bir düşüşe neden oldu. Bu gelişmeler yaşanırken gözler siyasilere çevrildi. ABD Doları 8 Liranın Üzerinde İşlem Görüyor
Türk Lirası Ciddi Değer Kaybetti

ABD dolarının piyasanın ilk gününde 8 Türk Lirasının üzerinde işlem görmeye başlaması, piyasaları hareketlendirdi. Hatırlanacağı üzere Türkiye uzunca bir zamandır kur krizi ile karşı karşıya. Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı görevini üstlendiği dönemde başlayan hızlı düşüş halen devam ediyor.

Türkiye, pazartesi sabahına büyük bir kur krizi ile uyandı. Dün geceden beridir hareketli saatler yaşanıyor. Geçtiğimiz Cuma günü bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile görevden alınmış ve bu karar Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Resmi Gazete’de yayımlanan bu kararın ardından nasıl bir sürecin devam edeceği merak konusuydu. Murat Uysal’ın görevden alınması ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı olan Naci Ağbal görevden alındı ve yerine Şehap Kavcıoğlu geldi. Böylelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü kez Merkez Bankası Başkanını görevden almış oldu.

Yaşanan bu gelişmeler ise ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Piyasaların Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı değişimine sert bir tepki verdiği görüldü. Buna göre dolar/Türk Lirası kurunda haftanın ilk işlem gününde yüzde 11.62 yükseliş gerçekleşti ve neticede 8,0581 seviyesinde işlem gördü.

Benzeri şekilde Euro’nun da yükselişte olduğu gözlemlendi. Euro/Türk Lirası kurunda ise yüzde 11,63 yükseliş meydana geldi ve Euro 9,5817 seviyesinde işlem görmeye başladı. Bu durum hem ülkemizde hem de dünya basınında geniş yer aldı.

Dünya Basını Geniş Yer Verdi

Dünya basını yaşanan bu süreci şoke edici bir gelişme olarak değerlendirdi. ABD’nin önemli gazetelerinden birisi olan Financial Times, konuya dair bir haber yaptı. Gazetenin yaptığı haberde gelişmekte olan ülkeler için kritik bir dönemin başladığı belirtildi.

Financial Times ayrıca Asya’daki ilk işlemlerde Türk Lirasındaki değer kaybının yüzde 14 olduğunu belirtti. Buna göre Türk Lirası, ABD doları karşısında 8.40 seviyesinin üzerine çıkıyor.

Tüm bunlar yaşanırken gözler siyasilere çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerin nasıl bir hamle yapacağı merak konusu oldu.