Türk Bilim Dünyasının acı kaybı Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ hayata veda etti

Ülkemizin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından biri olan, arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Türk Bilim Dünyasının acı kaybı Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ hayata veda etti

Türk arkeoloji ve dilbilim dünyasının duayen ismi, "son Sümer kraliçesi" olarak anılan Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Sümer uygarlığı üzerine yaptığı çığır açıcı çalışmalarla tanınan değerli bilim insanının vefat haberi, yayınevi tarafından duyuruldu.

BİR ASIRLIK YAŞAMDA BİLİME ADANMIŞ YILLAR

Kırım Tatar kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1914 yılında Bursa'da dünyaya gelen Çığ, I. Dünya Savaşı'nın zorlu yıllarında çocukluğunu geçirdi. Yunan işgali sırasında ailesiyle Çorum'a göç eden küçük Muazzez, burada aldığı eğitimin yanı sıra Fransızca ve keman dersleriyle kendini geliştirdi.

1931'de Bursa Kız Muallim Mektebi'ni bitiren Çığ, 1936'da hayatının dönüm noktası olan Ankara Üniversitesi Hititoloji Bölümü'ne adım attı.

SÜMER TABLETLERİNDEN GÜNÜMÜZE UZANAN MİRAS

1940 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde göreve başlayan Çığ, Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine yoğunlaştığı çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bir bilim insanı haline geldi. Özellikle Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yorumlanması konusundaki çalışmaları, akademik dünyada büyük yankı uyandırdı. Pek çok mühim çalışmaya imzasını attı.

Sadece bir arkeolog ve dilbilimci değil, aynı zamanda güçlü bir laiklik ve kadın hakları savunucusu olan Çığ, bilimsel çalışmalarının yanı sıra toplumsal konulardaki duruşuyla da örnek bir aydın oldu.