Türbülans nedir nasıl oluşur? Türbülanstan düşen uçak var mı?

Son dönemlerde türbülans olaylarının fazlaca meydana gelmesi sonrasında pek çok kişi uçaklarla ilgili araştırmalarına hız kazandırdı. Türbülans nedir nasıl oluşur? Türbülanstan düşen uçak var mı? sorusunun yanıtına ilişkin merak edilenler haberimizde
Türbülans nedir nasıl oluşur? Türbülanstan düşen uçak var mı?

Uçakla sürekli olarak seyahat edenler belirli aralılarda türbülansa gireceklerini aslında bilirler. Ancak son dönemlerde bazı havayollarından gelen türbülans haberleri uçağa binecekleri tedirgin etti.

TÜRBÜLANS NEDİR?

Türbülans olayı aslında uçağın ani irtifa kaybetmesi anlamına gelmektedir. Uzmanların konuya ilişkin değerlendirmesine göre türbülanslar genellikle rüzgarlı olan bulutlarda meydana gelebilmektedir. Peki, türbülanstan dolayı düşen uçak var mı?

Hava sanılanın aksine sadece bir boşluk değildir. Gökyüzünde görülmeyen bir hava akımı bulunmaktadır. Bu hava akımları sık sık yer değiştirir. Türbülansta uçağın etrafında meydana gelen ani hava akım değişikliklerinden meydana gelmektedir.

TÜRBÜLANSTAN DÜŞEN UÇAK VAR MI?

Türbülans dışarıdan bakıldığında basit bir hava yolu olayı gibi görülebilir. Ancak yerden binlerce fit üzerinde bulutların arasında uçakların şiddetli sarsılması ve irtifa kaybetmesi can sıkıcı olabilir. Ancak türbülans çok fazla korkulması gereken bir olay değildir. Türbülanstan dolayı düşen uçak bulunmaktadır. Uçak dünya genelinde en güvenli ulaşım araçları arasında bulunmaktadır.

UÇAK TÜRBÜLANSA GİRİNCE NE OLUR?

Uçak türbülansa girince yüzlerce metre irtifa kaybı söz konusu olabilir. Genellikle türbülans anında hızlı bir şekilde sarsıntı ve basınç hissi olabilir. Şiddetli sarsıntılarda ise kemer bağlı değilse yaralanmalar bile meydana gelebilir. Bu durum öncesinde genellikle pilot tarafından tüm yolcu ve kabin ekibine detaylı olarak bilgi verilmektedir.

Günümüzde üretilen ve üretilmiş olan bütün uçaklar türbülansın yarattığı sarsıntıya karşı dayanaklıdır. Yolcular sarsıntının şiddetinden dolayı paniklemektedir. Ancak türbülanstan dolayı hiçbir uçak düşmez ya da zarar görmez. Sadece meydana gelen sarsıntı yolcuları tedirgin etmektedir.