Tüm ev sahibi ve kiracılar dikkat! Sözleşmelerde yeni dönem başladı herkes için zorunlu tutulacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni düzenleme ile birlikte kira sözleşmelerinde yeni bir dönemin başlayacağı öğrenildi.
Tüm ev sahibi ve kiracılar dikkat! Sözleşmelerde yeni dönem başladı herkes için zorunlu tutulacak

Geçtiğimiz seneden bu yana kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların önüne geçilmesi amacı ile pek çok çalışma yürürlüğe konulmuştu. Durum bu şekilde iken kişilerin kendi aralarında düzenledikleri sözleşmelerin kayıt dışılığının önlenmesi amacı ile de yeni bir düzenlemenin yürürlüğe konulduğu ifade edildi. Sözleşme kapsamına bakıldığında kira sözleşmesinin ne kadar bir süreç için yapıldığı, ne zaman başlandığı ve ne zaman sona ereceği, kira artış oranının ne kadar olacağı ve ev sahibinin kiracıya aylık ya da senelik bazında hangi fiyattan kiraya verdiğinin devlet kayıtlarına geçeceği öğrenildi. 

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR!

2022 yılında da sinyalleri verilmeye başlanan yeni kira sözleşmesi düzenlemesinde detaylar belli olmaya başladı. Son yıllarda kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunların önüne geçilebilmesi için gidilecek olan bu düzenleme ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca alınan karar sonucunda sözleşmelerin devlet kaydına alınmasına karar verildi. 

Ya ev sahipleri ya da kiracılar tarafından yapılabilecek olan sözleşmelerdeki usulsüzlük ya anlaşmazlıkların önüne geçilebilmesi amacı ile artık hangi ilde ya da semtte kim olursa olsun sözleşmelerin e-Devlet kaydına geçirilmesine karar verildiği öğrenildi. Yakın zamanda yapılan açıklama ile birlikte bu kapsam dahilindeki çalışmaların “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı” olarak da yürürlüğe konulduğu öğrenildi. Çalışmayı yürüten bakanlık tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda 291 kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak 900 önerinin değerlendirilerek kararın net bir şekilde verildiğine işaret edildi. 

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI AÇIKLADI! 

Ev sahibi ve kiracılar için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından "Rekabet gücünü artırmak, vergi kaybının önüne geçerek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve gelir dağılımını daha adaletli bir yapıya kavuşturmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadelemize devam ediyoruz" şeklinde yapılan açıklama ile birlikte bu süreç içerisinde hem ev sahibi hem de kiracılar için daha adaletli bir sistemin getirilmeye amaçlandığı ifade edildi. 

Yakın zamanda başlaması beklenen bu kayıt sisteminin 2025'e kadar yani 2024 yılının Aralık ayı itibariyle de tamamlanmasının beklendiği öğrenildi. Bu sayede bu tür sorunların en aza indirilmesinin amaçlandığı ifade edilmiş oldu.