Trabzon’da Cenaze Namazı Koronavirüs Yayılmasına Neden Oldu

Geçtiğimiz günlerde Trabzon’da yüksek katılımlı bir cenaze namazı kılındı. Kılınan cenaze namazının ardından yüz kişiden kırkının koronavirüse yakalandığı görüldü. Konuya dair açıklama geldi.
Trabzon’da Cenaze Namazı Koronavirüs Yayılmasına Neden Oldu

Taziyelere Sınırlanma Geldi

Covid-19 salgını ile mücadelede salgının birinci yılına girmiş bulunmaktayız. Geride kalan bir yıl içerisinde yaşamımızda pek çok değişiklik oldu. Hatırlanacağı üzere geride kalan son bir yılda pek çok farklı kısıtlama ve yasak denendi. Ancak hala koronavirüsü salgınını istenilen seviyede kontrol altına alabilmiş değiliz.

Tüm dünyada yaşanan pandemi bugüne kadar milyonlarca kişinin vefat etmesine ve rahatsızlık yaşamasına neden oldu. Bu süreçte hastaların büyük bir kısmı sağlığına tekrar kavuştu. Ancak hala hastalıkla mücadele halinde olan ve hastalığın kalıcı ve geçici etkileri ile yaşamak durumunda bireyler bulunmakta.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan son tedbir, geçtiğimiz Aralık ayında alınmıştı. Buna göre tüm Türkiye’de geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasakları ile kafe ve restoran gibi mekanların kapatılması kararı alınmıştı. Ancak Mart ayı itibari ile yasakların bir kısmı tamamen kaldırıldı. Tamamen kaldırılmamış olan yasaklar ise esnetildi. Ancak halkın eski normallere dönem noktasında biraz aceleci davrandığı görülüyor.

Gelinen son aşamada bir yandan aşılama uygulaması devam ediyorken bir yandan da yeni normalleşme dönemi oluşturulmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları neticesinde değerlendirmeler il bazında yapılmaya başlanmıştı.

İl bazında yapılan değerlendirmelere göre yüksek riskli kategorisinde yer alan illerden biri de Trabzon’du. Ancak Trabzon halkının buna rağmen önlemlere ve yapılan açıklamalara uymadığı gözlendi.

Geçtiğimiz gün kılınan cenaze namazlarından bir tanesine Trabzon halkından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grup katıldı. Ancak taziyeye katılan bireylerden 40 kişide yaklaşık bir hafta kadar bir süre sonra Covid-19 virüsü tespit edildi. Bu durum, Trabzon’da vaka oranlarının neden bu kadar yüksek olduğunu açıklar nitelikteydi.

Trabzon’da il bazlı yoğun bir koronavirüs tablosu yer alıyor. Şehir içinde virüsün bu kadar çok olmasının nedeninin taziyeler olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta açıklama yaptı ve hem taziye ziyaretlerini 30 kişi ile sınırladıklarını belirtti hem de taziyelerin telefon üzerinden yapılmasının gerektiğini söyledi.