Toz taşınımı nedir?

Meteoroloji, Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu için toz taşınımı uyarısında bulundu. Yapılan uyarının ardından toz taşınımının ne olduğu merak konusu oldu.
Toz taşınımı nedir?

Toz taşınımı nedir? - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu için toz taşınımı ile birlikte çamur şeklinde yağışlara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda bir uyarı yaptı. Ulaşımda aksamalar ve yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu. Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu'da Suriye kaynaklı toz taşınımı beklendiği kaydedilirken vatandaşlar da ''Toz taşınımı nedir, ne anlama gelir?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz taşınımı, çöllerde oluşan büyük toz parçacıkları yakın mesafede çökerken küçük toz parçacıkları daha uzak alanlara ulaşması durumudur.  Toz taşınımı Dünya ekosistemi için büyük önem taşırken toz taşınımının temel nedeni kuraklık ve çölleşme olarak ifade edilir. Türkiye ve çevresindeki çöl ve yarı-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin taşınması, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan sağlığı açısından önemlidir. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenirken ülkemizde ise İlkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun olarak gerçekleşmektedir.

TOZ TAŞINIMININ ZARARLARI 

Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocuklar toz taşınımından daha fazla etkilenmektedir. Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkilerken toz kaynak alanlarına yakın bölgelerde, fırtınaların yaşandığı dönemlerde havaalanları kapatılmakta, karayolu ulaşımında ise büyük sorunlar yaratmaktadır.

İlgili Haberler