Torba Yasada Çok Kritik Düzenlemeler: Site Aidatlarından Yapı Denetimine Köklü Değişiklikler
Site aidatlarından depremzede yardımlarına, izinsiz yapılardan çevre denetimlerine kadar birçok alanda önemli hükümler içeren teklif, yasalaşma sürecine girdi.
Site Aidat Artışlarına Kat Malikleri İradesi
Teklifin en dikkat çeken maddelerinden biri, kat mülkiyeti yönetimlerinde yaşanan keyfi aidat artışlarını önlemeye yönelik. Düzenlemeyle, site veya apartman yöneticilerinin her yıl toplayacağı avans ve aidat miktarını belirleme yetkisi, kat malikleri kuruluna veriliyor. Yönetici, işletme projesini hazırlayacak, ancak bu projenin ve avans miktarının onaylanması için kat malikleri kurulunun kararı şart koşuluyor. Mevcut işletme projesi varsa, yıllık artışın bir önceki seneye ilişkin yeniden değerleme oranını geçemeyeceği hükme bağlanıyor.
Depremzede Desteğine Haciz Kalkıyor, İzinsiz Yapıya Beton Cezası
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen hak sahiplerine verilen hibe ve krediler, torba kanunla güvence altına alınıyor. Bu desteklerin hiçbir şekilde haczedilemeyeceği, rehnedilemeyeceği veya teminat gösterilemeyeceği hüküm altına alınıyor. Ayrıca, alacak devri, temlik veya iflas masasına dahil edilme gibi işlemlere de konu olamayacak.
İmar barışı dışında kalan ve ruhsatsız yapılaşmaya yönelik ise ağır para cezaları öngörülüyor. Teklifle, ruhsata tabi olup ruhsat alınmaksızın inşa edilecek yapılarda kullanılmak üzere hazır betonu piyasaya arz eden veya bulunduran kişilere, ilgili idare tarafından 500 bin Türk Lirası idari para cezası kesilmesi öngörülüyor.
Çevre, Tapu ve İnşaat Denetiminde Sıkı Tedbirler
Teklif, çevre danışmanlık firmalarının tanımını yeniden düzenleyerek "Yetkilendirilmiş kişi" kavramını getiriyor. Çevre yönetimi hizmeti almayan işletmelere 209 bin 624 lira, çevre mühendisi bulundurmayanlara ise 139 bin 746 lira idari para cezası uygulanacak. Çevre danışmanlık firmalarına ise aykırılıkları bildirmemeleri halinde 75 bin lira para cezası verilecek. Ceza puanı sistemine tabi tutulacak firmaların puanı 200'e ulaşırsa yeterlik belgeleri 2 yıl süreyle iptal edilecek.
Yapı denetimi alanında da önemli değişiklikler yapılıyor. Teklife göre, yapı denetim kuruluşları, beton üreticileri ve zemin etüt kuruluşlarından Bakanlıkça teminat alınacak. Standartlara aykırı beton üreten firmalara 500 bin lira, izleme sistemi ihlallerine ise 250 bin lira ceza kesilecek. Zemin ve temel etüt kuruluşlarının gerçeğe aykırı rapor vermesi durumunda izin belgeleri iptal edilecek ve ortakları 3 yıl süreyle sektörden men edilecek.
Tapu ve kadastro işlemlerinde de düzeltmelerin elektronik ortamda yapılmasına imkan sağlanırken, kadastrodaki ölçü hatalarının düzeltilmesine yönelik süreç netleştiriliyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ihalelerinde damga vergisi istisnası getirilerek sosyal konut üretiminin önü açılıyor. Kapsamlı torba kanun teklifi, genel kurul görüşmelerinin ardından yasalaşacak.