TikTok Gizlilik İhlali

TikTok’a gizlilik ihlali yaptığı gerekçesiyle davalık oldu. Toplu davaların çözümü için TikTok tarafında 92 milyon dolar ödenecek. Peki, TikTok gerçekten gizlilik ihlali yaptı mı?
TikTok Gizlilik İhlali

92 Milyon Dolar Ödeme Yapıldı

Son dönemde sosyal medya platformlarının kabul ettiği kişisel verilerin korunması kanunu çokça tartışılır oldu. Sosyal medya platformlarının pek çoğunun kişisel verilerin korunması kanununa uymadığı ve kişisel verileri topladığı düşünüyor. Bilindiği gibi ülkemizde de Whatsapp’ın kişisel verileri topladığı konusunda tartışmalar mevcut.

Geçtiğimiz günlerde TikTok’a çeşitli davalar açıldı. Kullanıcıların izni olmadan kişisel verilerin toplanıyor olması ihtimali ile TikTok’a tam 21 farklı dava açıldı. Davalar her ne kadar birbirinden farklı olsa da davaların her birinin konusu ortaktı ve kişisel verilerin izinsiz bir şekilde toplanıyor olduğu yönündeydi. TikTok uygulamasının sahibi ByteDance, davalar için ABD’ye para ödemeyi kabul etti. ByteDance’in ABD’ye ödeyeceği bedel ise 92 milyon dolar.

Tiktok geçtiğimiz günlerde Mail üzerinden bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada kişisel verilerin izinsiz olarak kullanıldığı iddialarına katılmadıklarını ileten TikTok yöneticileri ve sahibi ByteDance, iddialara katılmamalarına rağmen bu ödemeyi yapmalarının nedeni olaraksa kullanıcılarının güvenli ve keyifli bir deneyim yaratmaya odaklanmasını istedikleri olarak gösterdi.

Bilindiği üzere TikTok 2016 yılından beridir hayatımızda ve özellikle son yıllarda kullanıcı sayısı oldukça arttı. TikTok, Asya’da oluşturulan ve dünyaya yayılan bir uygulama. Uygulamanın hem Android hem de IOS için sürümleri mevcut. Çin'de bilinen adıyla Douyin olan TikTok’un dünyanın her yerinde şu anda kullanıcısı bulunmakta. 15 saniyelik kısa videoları üretmesi ile bilinen bir sosyal medya uygulaması olan TikTok’un şu anda 150 ülkede 1 milyardan daha fazla sayıda kullanıcısı bulunmakta.

TikTok’un yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde bile 100 milyondan daha fazla sayıda kullanıcısı bulunmakta. Özellikle gençler arasında çok popüler bir uygulama olan TikTok, tüm dünyada seviliyor. Bilindiği üzere ABD Eski Başkanı Donald Trump, başkanlık döneminde yapmış olduğu açıklamada TikTok’u yasaklayacağını belirtmişti. Ancak Trump’ın başkanlık döneminin son ermesinin ardından bu kararın uygulanmayacağı öngörülüyor. Yine de TikTok gizlilik ihlaline dair çıkan haberler ve açılan davalar ülkede sansasyona neden oldu.