Ticaret Bakanı: D-8 İle Ortak Çalışmalar Yapabiliriz

D-8 ülkelerinin bulunduğu zirvede söz hakkı alan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, D-8 ülkeleri ele ortak çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Ticaret Bakanı: D-8 İle Ortak Çalışmalar Yapabiliriz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yapmış olduğu açıklamada D-8 ülkeleri ile her türlü dijital ekonomi, e-ticaret gibi alanlarda iş birliği yapabileceklerini bildirerek, Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü yenilikçi alanlarda ortak çalışmalarda bulunabileceklerini açıkladı. Çevrim içi olarak düzenlenen Onuncu D-8 zirvesine katılan Ticaret Bakanı, yaptığı konuşmada bu işbirliğinin altını çizdi. Dakka Zirvesinde Türkiye’nin kardeş olan bu ülkelerle her türlü ekonomik sinerjiyi yakalayabileceklerini, geçmişten gelen tarihi ve sosyal bağların ticaretlerini etkileyebileceklerinin altını çizdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kuruluştan bu yana iş birliğini desteklediklerini ve her zaman destekçi olacaklarını belirtti. Aynı zamanda Covid-19 salgınının meydana getirmiş olduğu olumsuz etkilerin ülkelerin uyum içinde hareket ederek yok edebileceklerini, kaynakların tek bir havuzda toplanmasıyla salgının olumsuz yönlerinin bertaraf edilebileceğini belirtti. Aynı zamanda Covid-19 aşısının her ülkeye adaletli bir şekilde dağıtılması, uygun maliyetli olarak karşılanmasının da altını çizdi. Birçok konuda açıklama yapan Ticaret Bakanı D-8 ülkeleri ile ortak çalışmaların altını çizdi.

Pekcan: Uluslararası Ticaret Yapıcı Bir Şekilde Sürdürülmeli

10. Dakka zirvesinde söz hakkı alan Ruhsar Pekcan, gelecek nesillerin ve toplumun refahını arttırmaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi ve bunun için her türlü ekonomik fırsatın da ivedilikle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Pekcan yapmış olduğu konuşmada D-8 ülkelerinin potansiyellerine de güvendiklerinin altını çizdi. D-8 ülkelerinin her biri kendi coğrafi bölgelerinde önemli bir politik aktör olmakla birlikte bu ülkeler yaklaşık olarak 4 trilyon dolar gibi bir gayri safi hasılaya sahiptir.

d-8 ülkeleri bununla birlikte İslam İşbirliği Teşkilatı örgütü üyelerinin de ihracatında oldukça yüksek bir orana sahiptir. Ticaret hacmi oldukça yüksek olan D-8 ülkeleri ile ticari ilişkileri geliştirmek Türkiye adına önemli olduğunu belirten Pekcan, ticaret hacmine ulaşmaya yönelik hedefini de belirtti. Tercihli ticaret anlaşması da ticari ilişkilerin geliştirilebilmesi açısından son derece önemli olduğunu belirten Ticaret Bakanı, D-8 ülkeleri ile ilgili geleceğe yönelik ticari planlarından söz etti.