TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ; ''Esnafın olmazsa olmazı, esnaf tarifesi''

Uşak’a gelen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın en büyük girdisi olan elektrik, doğalgaz ve işyeri kiralarında esnaf tarifesi uygulanması gerektiğini belirtti.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ; ''Esnafın olmazsa olmazı, esnaf tarifesi''

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Fevzi Apaydın ve diğer yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Uşak esnaf ve Sanatkâr Odaları Birlik Salonunda Birlik başkanı Atalay Savaş, yönetim kurulu üyesi oda başkanları ve basınla bir araya geldi.

Ev sahibi sıfatıyla konuklarına “Hoş geldiniz” diyen Birlik Başkanı Atalay Savaş, “Genel Başkanımızı uzun bir süre sonra Uşak’ta ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçi iletişimizi koparmadık. Bize yaptığı yardımları için çok teşekkür ediyorum.

Biz Uşak’ta 2020 yılında fizibilitemizi tamamladığımız bir ortak kullanımı projesi hakkında sizden yardım isteyeceğiz. Esnafımızın rekabetini artırması için hazırladığımız bu projemizin fizibilitesini Sayın Valimizin ve Zafer kalkınma Ajansı’nın desteği ile tamamlamış bulunmaktayız. Ancak pandemiden dolayı AB fonlarında da projemiz çağrıya çıkmadı. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

“Ayrışma değil birleşme zamanıdır”

Palandöken; “Pandemi 2 yıllık bir süreci kapsadı. Birçok işyerlerinde sıkıntılara neden oldu. Restoran kahve berber kahvehaneleri kötü engelledi. Nargile salonları hala kapalıdır.

Artık, ayrışma, kopuşmalara son verilip birleşme ortak çalışma kültürü hayata geçmeye başladı. Tokat’ta bunun örneği var. Birlikte çalışmak daha ekonomik ve kazancımızı artıracak. Bizde çalışıp bu projenin hayata geçmesi için çalışacağız” dedi.

“Ülkemizde esnafımızı en çok acıtan konu hayat pahalılığıdır”

Esnafın en büyük girdileri; elektrik doğalgaz ve işyeri kirası olduğuna dikkat çeken Palandöken; “Bugün konutlarda kiranın yüzde 25’le sınırlandırılması, kiracıları biraz da olsa rahatlattı. Öte yandan esnafın kiraları astronomik rakamlara ulaştı. Sanki hayat pahalılığını esnaf yaratıyor gibi bir imaj olmuştu. Esnafın kirası da yüzde 25 olsa, hayat pahalılığı biraz daha az olurdu. İşyeri güvenliği olmadığı sürece insanlar kiraladığı mekanlara yatırım yapamıyor.

Elektrik, doğalgazda sanayiye ucuz tarife uygulanırken, esnaf ticarethaneye sokuluyor. Ticarethane olduğu için de en pahalı tarifeden enerji ücreti ödüyor. Hükümetimiz enflasyonla ilgili mücadeleyi sürdürmekte kararlı. Kur korumalı para faizi gibi uygulamalar getiriyor.

Devletin koruma altına aldığı faiz dışında en düşük faizli kredi esnaf kefalet kooperatifleri tarafından veriliyor. Esnaf neredeyse tefeci faizlerine muhtaç hale geldi. Özel bankalar elini taşın altına koymuyor. Hep kar etmek istiyor.

Bu anlamda esnaf kefalet kooperatifleri çok büyük önem kazanıyor. Prosedürleri aşarsa esnaf kefalet kooperatifleri hiç faizsiz kredi verebilir. Ancak vatandaş şu mevsimde domatesin 15 TL olması, yeşil mercimek 40 TL bunları üst üste koyduğunuz zaman İnsanların geçim sıkıntısından mağdur olduğu görülüyor” şeklinde yakındı.

“Esnafın olmazsa olmazı; Esnaf tarifesi”

Sanayici için özellikle enerji girdilerinde özel tarife uygulandığını hatırlatan TESK Başkanı Bendevi Palandöken; “Biz diyoruz ki; Esnafın en büyük girdisi olan elektrik, doğalgazda esnaf tarifesi mutlaka olmalı. Olmazsa olmaz.

Bir diğer dediğimiz şey; sosyal güvenlikte norm birliği sağlanmalı. Şimdi dünyada olamayan bir modelle SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı birleşmiş. Esnaf en yüksek primi ödeyip emekli olduğu zaman çok şükür şimdi taban 3 bin 500 TL oldu. Yanında çalışana, sigorta maaş 15 bin TL prim ödemek zorunda kalıyor. Esnaf BAĞ-KUR’dan asgari ücretin altında para almamalıdır.

Yapılan araştırmalar neticesi esnaflığın babadan oğula geçme oranı yüzde 13’e düşmüş. Gençler baba mesleğini yapmak istemiyor. Bu da memleketin ekonomisini elinde tutan kaliteli usta yetişmesini engelliyor.

Zincir marketlerin Uşak’a bir faydası yok. Çöpten başka bir şey bırakmıyor. Parayı Uşak’tan alıp merkezine götürüyor. Bizde bunlarla da mücadele veriyoruz” diyerek konuşmasına son verdi.

Toplantı, Uşak Esnaf Oda Başkanları ve basın mensuplarının sorduğu soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.

(SALİH KILINÇ / HABER)