Tavukçudan çikolata teklifi 3 medya kuruluşundan binlerce gazete alınmış

İYİ Parti Uşak Belediye Meclis Üyesi ve Denetleme Kurulu Üyesi Necmi Dursun, denetleme kurulu raporunun okunmasının ardından belediye harcamalarını eleştirdi.
Tavukçudan çikolata teklifi 3 medya kuruluşundan binlerce gazete alınmış

Denetim Raporu konusunda eleştirileri olduğunu kaydeden Dursun,  denetleme sonuç sunumunu 3 konu başlığında topladıklarını belirterek konuları şöyle sıraladı:

  1. Banka Kredileri
  2. Doğrudan Temin Yolu ile yapılan alımlar
  3. İcralar

Banka Kredileri: 2019 yılında devlet banka kredilerinin bir kısmını 6 ay öteleme, bir kısmını da yapılandırma yoluna gittiniz. 2020 yılında pandemi döneminde bir kısmını öteleme, bir kısmını yine yapılandırma yolunu seçerek ötelediniz.

Ötelenen ve yeniden yapılandırılan anapara toplamı 210 milyon 962 bin 600 TL, geri ödeme tutarı 281 milyon 974 bin TL olmuştur.

Banka kredilerini öteleyerek, yapılandırarak bütçe denkleştirilmeye çalışılmış, 2020 yılı için 27 milyon 22 bin fazla verildiği ifade edilmiş. Bu fazlalık kredilerin yapılandırılmasından ve ötelenmesinden kaynaklanmıştır.  2019 yılında kayıtlı 580 milyon TL iken 2020 yılında 553 milyon TL’ye düşmüş. Yani 26 milyon TL borç azalmış.  

  

Bu da şunu gösteriyor: Her yıl borcu 26 milyon TL azaltırsak 553 milyon TL belediyenin borcunu tam 20 yılda bitirmiş olacağız.

Doğrudan Teminler: Geçen yılki denetlemede doğrudan teminlerle ilgili tespitlerimizi dile getirdik. Sizler de destek hizmetleri birimleri kurularak bu sorunun giderileceğini ifade ettiniz. Bu yıl ki denetlemelerde gördük ki değişen bir şey yok.

Temizlik, malzeme alımlarında her birim kendi alımını yapmış tam bir fiyaskoya dönüşmüştür.

Alımların yüzde 90’ı üç firmadan yapılmış alım yapılan firmaların yan teklifleri ise evlere şenlik.

Çikolata alımında yan teklif, piliççiden alınmış, iştiraklerinin et alımlarının yüzde 95’i aynı kasaptan alınmış, hırdavat alımları, belediye araçlarının lastik, araç parçaları alımları belli firmalarda yoğunlaşmıştır.

Doğrudan teminlerde fiyat farklılıklarına bir tane örnek verecek olursak; Şubat ayında  bir firmadan kilosu 58 TL’ye sucuk alınmış,

Aynı ay içerisinde bir başka firmadan kilosu 33 TL 45 kuruştan alınmış. Sucuk alımında kiloda 18 TL fark var.

Bir de tahin olayı var. İki farklı fiyattan tahin satmış. Birinde 33 TL 43 kuruştan satarken, diğerinde 24 TL 80 kuruş teklif vermiş. Bunun gibi örnek çok.

Belediyeye her ay düzenli olarak binlerce gazete alındığı, bu gazetelerin sadece 3 medya grubuna ait olduğu faturalarda görülmüştür.

Bu gazeteler belediye bina girişinin önündeki masaya konularak hergün yüzlercesi ücretsiz dağıtılıyor. Halka hizmet edilmek isteniyorsa ulusal medyadan 5-6 çeşit gazete ve 1-2 yerel gazete konulsa daha hoş ve güzel olur kanaatindeyiz.

Sadece 2 medya kuruluşunun gazetesinin konulması halk arasında büyük tepkiye neden oluyor.

Birkaç alımın ne doğrudan teminde ihale yolu seçilmeden alım yapıldığı tespit edilmiş. Alınan malzemenin piyasa değerinin üzerinde alım yapıldığı kesilen fatura üzerinde görülmüştür.

Doğrudan teminler herkesin kafasına göre alım yapacağı bir yöntem olmadığı doğrudan

Teminlerin usul ve esasların olduğu, birimlere ve yetkililere çeki düzen verilmesini tavsiye ediyoruz.

Belediye gelirlerinden fakir fukaranın, yetimin, işçinin emeklinin parası olduğu unutulmamalıdır.

İCRA DOSYALARINA HARCANAN PARA VİCDANLARI KANATMIŞTIR

01 Nisan 2019 tarihinden itibaren belediye hakkında 130 adet icra takibi başlatıldığı bu icra takiplerinin vahametini ortaya koyması bakımından tek bir rakam vereceğim.

Vekalet ücreti, başvuru harcı, ve tahsil harcı gibi giderler için beledye kasasından 3 milyon 500 bin TL ödeme yapılmış.

İş Faktörüne ait 2 dosyaya örneğini vereceğim şu iki dosyay yapılan masraf işin vahametini açıklamaya yeter sanırım.

7 milyon 373 bin TL temlik alacağı

              309 bin TL işlemiş faiz

              417 bin 600 TL tahsil harcı

              165 bin 400 TL vekalet ücreti

              832 bin 300 TL Toplam faiz

                           600 TL masraf

9 milyon 097 bin 900 TL Toplam ödenmesi gereken meblağ

7 milyon 373 bin TL ödenmesi gereken para

1 milyon 724 bin 900 fazladan ödenecek bir fark oluşmuş, bu fark da vicdanları yaralamıştır.”

Uşak Belediye Başkanı Mehmet çakın, Dursun’a eleştirilerinden doalyı teşekkür ederek, Destek Hizmetleri Müdürlüğünün aktif hale getirilmesi konusunda sonuna kadar kendisine katıldığını, temizlik ihaleleri konusunda pandemi nedeni ile paraları ile malzeme bulamadıkları için fazla harcama yaptıklarını ve bundan sonra daha dikkatli olacaklarını söyledi.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler