Su olmayan yerde nasıl abdest alınır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre 10 ili etkileyen depremler sonrası su olmayan yerlerde nasıl abdest alınacağı sorusu gündeme geldi.
Su olmayan yerde nasıl abdest alınır?

Su olmayan yerde nasıl abdest alınır? - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler o kentlerde hayatı durma noktasına getirdi. Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Malatya ve son olarak Elazığ'da suların temiz olmamasından kaynaklı olarak suların tüketilmemesi ve dokunulmaması gerektiği konusunda pek çok kez uyaran uzmanların ardından vatandaşların soru işaretleri arttı. 

Depremde hayatını kaybeden vatandaşların Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 24 saatlik bekleme sürecinden sonra DNA testi ve parmak izi örneği alınarak defnedileceği duyuruldu. Söz konusu açıklamanın ardından cenaze konusu gündeme geldi. Vatandaşlar, ''Su olmayan yerlerde abdest nasıl alınır?" sorusunun yanıtını aramaya başladı. Su olmayan yerlerde toprak ile alınan teyemmüm abdestini, suya uzak olan kişiler, sağlık açısından suyun kullanılmasının zararlı olduğu yerlerde olanlar, su yolunda tehlike bulunanlar alabiliyor. Bu doğrultuda deprem bölgelerinde yaşayanlar teyemmüm abdestinin nasıl alınacağını sorguluyor. 

TEYEMMÜM ABDESTİ NASIL ALINIR?

  • İlk olarak toprak temizlenir ve "Niyet ettim Allah rızası için teyemmüm abdesti almaya" diyerek niyet edilir.
  • Avuçlar açılarak toprağa vurulur.
  • İleri-geri hareket ettirerek avuçlar kaldırılır ve avuçlar birbirine vurularak eller silkelenir.
  • Silkelemeden sonra ellerin içi ile yüzün tamamı 1 kere mesh edilir.
  • Daha sonra 2. defa eller aynı şekilde toprağa vurulur.
  • Sol elin içiyle, dirsek kısmıyla birlikte sağ kol mesh edilir.
  • Ardından sağ elin içiyle, aynı şekilde sol kol mesh edilir. Bu şekilde teyemmüm adesti alınmış olur.