Şevval Ayı ne zaman? Şevval Ayı orucu başladı mı, ne kadar tutulacak?

Müslümanların heyecanla beklediği Ramazan ayı sona erdi. On bir ayın sultanından sonra gelen Şevval ayı da merakla beklenmeye başlandı. Peki, Şevval ayı geldi mi, Şevval ayı orucu ne zamana kadar tutulur? İşte merak edilen detaylar..
Şevval Ayı ne zaman? Şevval Ayı orucu başladı mı, ne kadar tutulacak?

Ramazan ayından sonra, Zilkade ayından önce eda edilen Hicri takvimin 10. Ayına denk gelen Şevval ayı resmen başladı. Peki, Şevval ayında ne yapılır, Şevval ayı namazı nasıl kılır? Şevval ayı orucu kaç gün tutulacak?

ŞEVVAL AYI NAMAZI VAR MI?

Şevval ayı için kılınabilecek özel bir namaz bulunmuyor. Ancak bu ay içerisinde bir takım kaza namazları kılabilirsiniz. Bu namazlar arasında Duha namazı, Teheccüd ve Evvabin namazlarının kılınabileceği ifade edilmektedir.

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BAŞLADI?

Şevval orucunu tutmak isteyenler için tarih belli oldu. Aslında bu orucu Ramazan Bayramı ile birlikte başlayan şevval ayı içerisinde tutabilirsiniz. Bayram döneminden sonra tutulması tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra şevval ayının sonrasında oruç bırakmamak önerilmektedir. 10 Nisan 2024 tarihinde başlayan Şevval orucu hakkında merak edilenler şu şekilde:

Hz. Peygamberimiz (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur.

ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR?

Şevval orucunun nasıl tutulacağı da merak edilmektedir. Şevval ayı içerisinde nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmemektedir. Bu ay içerisinde tutulmayan oruçların özel olarak kaza edilmesi gerekmektedir. Bir oruç için tek niyet edilmektedir. Bu sebeple Şevval ayında oruç tutacaksanız sadece bir niyet edebilirsiniz. Ramazan’da tutulmayan oruçları Şevval ayında tutarsanız, Şevval oruçlarını tutamaz, kaza oruçlarını tutmuş olursunuz.