Seçmen kağıdı olmayan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı sorgulama e-devlet

Yerel seçimlere artık 1 haftadan az bir süre kaldı. Seçimden önce milyonlarca seçmenin aklında tek bir soru var! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıtlarının dağıtımı geçtiğimiz Pazar günü sona erdi. Peki, seçmen kağıtsız oy atılır mı?
Seçmen kağıdı olmayan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı sorgulama e-devlet

5 yılda bir yapılan belediye seçimleri bu yıl 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak. Tüm Türkiye pazar günü sabah saatlerinden itibaren sandık başına gidecek. Oy kullanacak olan vatandaşlar seçmen kağıdı olmadan oy kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyor.

SEÇMEN KAĞIDI NE İŞE YARAR?

Seçmen kağıtları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından basılır. Kişilerin TC kimlik numarası, bulundukları adres ve oy kullanacakları sandık gibi pek çok bilgiler bir arada yer alır. Resmi bir belge olması sebebi ile henüz seçmen kağıtlarını alamayanlar seçimde oy kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyor.

Seçmen kağıtları oyların kullanılacağı sırada görevlilerin listede daha çabuk işlem yapmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra oy verme işlemi seçmen kağıdı ile daha güvenli bir hal alır.

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILIR MI?

Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır. Seçmen kağıdı işlerin daha hızlı ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Bu sebeple sanılanın aksine seçmen kağıdı ile oy vermeye gitmek bir zorunluluk değildir. Seçmenler aşağıdaki belgelerden birini yanında götürerek de oy kullanma işlemini yapabilir:

  • Ehliyet
  • TC kimlik kartı
  • Pasaport
  • Askerlik cüzdanı

Belirtilen bu belgelerle birlikte de oylarınızı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Sandık görevlileri sizlerden alacağı bu belge ile elindeki belgelerdeki bilgileri karşılaştırdıktan sonra sizlere oy pusulasını verecektir. Bu şekilde sizler de oylarınızı seçmen kağıdı olmadan kullanabileceksiniz.

Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır. Oy kullanacaklar yukarıdaki belgelerden birini yanında götürerek 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde oylarını kullanabilir.