Seçim sonuçları ne zaman açıklanacak? YSK seçim yasaklarını saat kaçta kaldıracak?

Seçim sonuçlarının ne zaman, saat kaçta açıklanacağı büyük bir merak konusu oldu. 31 Mart yerel seçim sonuçları saat kaçta açıklanmaya başlanacak? YSK seçim yasaklarını ne zaman kaldıracak?
Seçim sonuçları ne zaman açıklanacak? YSK seçim yasaklarını saat kaçta kaldıracak?

Türkiye büyük bir heyecanla 31 mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için bugün sandık başına gitti. Vatandaşlar günün erken saatlerinden itibaren yaşadıkları yerlerde belediye başkanlarını seçmek için oy verme işlemlerine başladılar. Oyunu kullanan vatandaşların aklına gelen ilk soru ise seçim sonuçlarının ne zaman açıklanacağı oluyor? İl ve ilçe belediye başkanlarının belli olacağı bu seçim sonuçlarını şimdi milyonlar araştırıyorlar.

OY VERME İŞLEMLERİNİN BİTMESİ GEREKİYOR!

Seçim sonuçlarının açıklanabilmesi için oy verme işlemlerinin bitmesi gerekiyor. Bunun için de 32 ilde oy verme işlemi 16:00’da sona erecek ve diğer kalan illerde ise 17:00’a kadar oy kullanılabilecek. Ancak oy verme işleminin sona ereceği saatte sandık başında sırada olup oy veremeyen kişilerin oy verme işlemleri saat 16:00’ı veya 17:00’ı geçebilecek. Sandık başında olan kişilerin oylarını kullanmaları sandık başkanı tarafından sağlanacak.

OY SAYMA İŞLEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK!

YSK tarafından verilen talimat gereği sandıklarda son oy kullanıldığında sandık kapatılacak. Ardından herhangi bir ara vermeden oy sayımına geçilecek. Oy sayımı tamamlanıp tutanak haline getirilene kadar oy sayımına ara verilemeyecek. Oy sayımlarını isteyen vatandaşlar izleyici olarak da takip edebilecekler.

SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN KALDIRILACAK?

Sandıklarda oy sayma işlemlerinin başlaması ile sonuçlar belli olmaya başlayacak. Bu da doğudaki illerde 16:00 – 17:00 arasında, geri kalan illerde ise 17:00 – 18:00 arasında olacak. Ancak seçim sonuçları bu sırada herhangi bir medya organında yer alamayacak. YSK’nın seçim yasaklarını kaldırması beklenecek. YSK da seçim yasaklarını 21:00’da kaldıracağını duyurdu. Lakin YSK her seçim bu saati biraz öne çekiyor. Seçim sonuçlarının açıklanmasına ilişkin seçim yasaklarının 18:30 – 19:00 arasında kaldırılması bekleniyor.