Savaş; “TÜPRAG kuru dereye siyanürlü su bıraktı” Yılmaz; “Birikmiş temiz yağmur suyunu dereye bıraktık”

İyi Parti Uşak Merkez ilçe Başkanı Hakan Savaş Eşmede faaliyet gösteren TÜPRAG Altın madeninde siyanür havuzlarıyla ilgili sıkıntı olduğunu havuzların patladığını ya da bilinçli olarak kuru dereye siyanürlü su bırakıldığını iddia etti.
Savaş; “TÜPRAG kuru dereye siyanürlü su bıraktı” Yılmaz; “Birikmiş temiz yağmur suyunu dereye bıraktık”

Savaş’ın iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yapan TÜPRAG Madencilik Genel Müdürü Mehmet Yılmaz, İnşaat faaliyetlerinin devam ettiği alanlarda toplanan temiz yağmur suları, Uşak İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün bilgisi dâhilinde, alanın aşağısında bulunan dere yatağına yönlendirildiğini, firmanın şeffaflık ilkelerine uygun olarak, temiz yağmur sularını dere yatağına yönlendirdiğini açıkladı.

Eşme ilçesine bağlı Karacömerli köyünde kuru bir dereden çok miktarda su gelmesi, gözleri o civarda altın arama ve işletmeciliği yapan TÜPRAG Altın Madenciliği Şirketi’ne çevirdi.

İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, Karacaömerli köyüne giderek köylülerle görüştü ve dere yatağında bir video çekti. Savaş videoda şunları söyledi:

“Uşak maden şirketine teslim edilmiş durumda. Köylülerden aldığım bilgilere göre; tonlarca siyanürlü su kuru dereye bilinçli olarak bırakılmış. Daha birkaç gün öncesine kadar burası kuru dereydi. Bu su çevreye ve doğaya büyük zararlar verebilir. ” dedi.

TÜPRAG SUYU BIRAKTIĞINI DOĞRULADI

TÜPRAG Madencilik Kışladağ Altın Madeni Şirketi Genel Müdürü Mehmet Yılmaz tarafından yapılan yazılı açıklamada, dereye su bırakıldığı doğrulandı. Yılmaz, bırakılan suyun inşaat alanlarında brikmiş ve hiç kirlenmemiş su olduğunu belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Firmamız tarafından 2006 yılından beri işletilen Kışladağ Altın Madeni, Çevre Kanunu ve ilgili Kanunlar uyarınca gerekli tüm izin ve lisanslarını almış, ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde altın üretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Madenimizin genişleme planları kapsamında inşaat faaliyetleri yürütülmekte olup, bu alanlar üretim alanlarının sınırları dışındadır. İnşaat faaliyetleri düzenli olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından atanmış Su Yapıları Yetkili Denetim firması tarafından denetlenmektedir. İnşaat faaliyetlerinin devam ettiği alanlarda toplanan temiz yağmur suları, Uşak İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikligi Müdürlüğünün bilgisi dahilinde alanın akış aşağısında bulunan dere yatağına yönlendirilmektedir. Firmamız şeffaflık ilkelerine uygun olarak, temiz yağmur suları dere yatağına yönlendirilmeden önce, çevre köylerin muhtarlıkları da konu ile ilgili detaylı olarak bilgilendirilmektedir. Dere yatağına yonlendirilen yağmur sularının analizi ekte bulunmakta olup, çevresel açıdan yörenin su kaynaklarına bir etki söz konusu değildir.

Saygılarımızla bilgilerinize arz ederiz.”

Mehmet YILMAZ

Yönetim Kurulu Başkanı