Rektör Savaş “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" imza törenine katıldı

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, İstanbul’daki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi'nde gerçekleşen,“Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" iş birliği protokol imza törenine katıldı.
Rektör Savaş  “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" imza törenine katıldı

“Örnek Alınması Gereken Bir İnsan”

Prof. Dr. Savaş, 30 Haziran 2018 tarihinde 94 yaşında vefat eden dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, ömrünü İslam Tarihi araştırmalarına adadığını ve çalışkanlığı ile örnek alınması gereken bir insan olduğunu söyledi. 2019 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Prof. Dr. Fuat Sezgin” yılı ilan edildiğini belirten Prof. Dr. Savaş, “Uşak Üniversitesi’nin de içinde yer aldığı ve 10 üniversitenin imza attığı protokol ile 2019 yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarının tanıtılacağı etkinlikler yapılacak. Yıl boyunca panel, seminer ve konferanslar düzenleyeceğiz. Üniversitemiz internet sayfasında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmaları hakkında paylaşımlarda bulunacağız. Yıl içinde Üniversitemize ait akademik dergilerimizde Prof. Dr. Fuat Sezgin özel sayısı çıkaracağız. İstanbul’da bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesine öğrencilere yönelik geziler düzenleyeceğiz. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, İslam bilim tarihine ve medeniyetine yaptığı büyük katkıların ve çalışkanlığının gençler tarafından daha iyi tanınması için Uşak Üniversitesi olarak üzerimize düşeni yapacağız.”dedi.

10 Devlet Üniversitesi Katıldı

İmza törenine Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya, Vakfın Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" Koordinatörü Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kastamonu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı katıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir? Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı nedir?

Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis'te dünyaya gelen ve 30 Haziran 2018'de İstanbul'da vefat eden İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmalar yapan akademisyen.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü'nün İslami Bilimler ve Orientalistik bölümünde görev yapan, Alman Hellmut Ritter'in yanında öğrenim gören Prof. Dr. Fuat Sezgin, 9 ve 13'üncü yüzyıllar arasındaki Endülüs ve Abbasi Devletleri'nde görev yapan bilim insanlarının önemli katkılarını inceleme alanına yöneldi.

1950 yılında Arap Dili ve Edebiyatı'nda 'Buhari'nin Kaynakları' isimli doktora tezini bitirdi. 1954'te İslam Araştırmaları Enstitüsü'nde doçent olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi etkisiyle üniversiteden uzaklaştırıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, askeri darbenin ardından 1961'de Almanya'ya gitti. Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde ilk zamanlarda misafir doçent unvanı ile ders vermeye başladı. 1965 yılında profesörlük unvanı alan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1978'de Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfo tarafından İslami Bilimler Ödülü'nü almaya layık görüldü.

1982 yılında Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü kuran Prof. Dr. Fuat Sezgin, üniversite bünyesinde enstitünün müzesini de açtı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin 30 Haziran 2018 tarihinde İstanbul'da 93 yaşında yaşamını yitirdi ve İstanbul Gülhane Parkı içerisinde yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi önünde yer alan bölüme defnedildi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin'ın aldığı ödüller nelerdir?

Prof. Dr. Fuat Sezgin 1978 yılında Kral Faysal Ödülü, 1980 yılında Frankfurt am Main Goethe Plaketi, 1982 yılında Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası, 2001 yılında Almanya Üstün Hizmet Madalyası, 2004 yılında İran İslami Bilimler Kitap Ödülü ve 2009 yılında Hessen Kültür Ödülü aldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kitapları ve eserleri nelerdir?

Prof. Dr. Fuat Sezgin kitapları ve eserleri 13 ciltlik Geschichte des Arabischen Schrifttums, Zeitschrift für Geschichte der arabisch-islamischen Wissenschaften dergisi ve Wissenschaft und Technik im Islam kataloğudur.

2019 yılı neden Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ilan edildi?

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılı 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanlığı genelgesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019’un 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' olarak ilan edilmesinin uygun görüldüğünü belirterek, bu kapsamda gerçekleştirilecek organizasyonların Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile birlikte yapılacağını aktardı.