Prof. Naci Görür deprem için uyardı: “Bu bölgeler büyük risk altında”

11 ili etkileyen deprem felaketinin 2. yılında, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür çok önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Naci Görür deprem için uyardı: “Bu bölgeler büyük risk altında”

Deprem riskinin halen yüksek olduğunu belirten Görür, özellikle Erzincan, Tunceli ve Bingöl’ü işaret etti. Görür ayrıca, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu kabul etmesi gerektiğini ve deprem dirençli kentler oluşturmanın zorunlu olduğunu vurguladı.

"DEPREM SÜRPRİZ DEĞİLDİ, HEPİMİZ SORUMLUYUZ"

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023’te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin kendileri için beklenen bir durum olduğunu söyledi. Deprem öncesinde bu riskin birçok kez dile getirildiğini ifade eden Görür, "Bu depremin olacağını biz söylüyorduk. Ancak gerekli önlemler alınmadı. Yerel yönetimler ve merkezi yönetim burayı depreme hazırlamak için daha fazla çaba sarf etseydi, bu kadar can kaybı yaşanmazdı. Sadece müteahhitlerin üzerine gitmek doğru değil, hepimiz sorumluyuz" dedi.

Depremin yaralarının sarılmaya çalışıldığını ancak yapılanların sadece eski duruma dönüş amacı taşıdığını belirten Görür, asıl hedefin şehirleri deprem dirençli hale getirmek olduğunu vurguladı. "Japonya, ABD, Tayvan gibi ülkeler depreme dayanıklı şehirler inşa ediyor. Biz de bu yolu izlemeliyiz" dedi.

DEPREM RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER HANGİLERİ?

Görür, deprem açısından en riskli bölgeler arasında Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki Yedisu Fayı'nı işaret etti. Bu fayın en son 1790’larda kırıldığını belirten Görür, "Bu fay 250 yılda bir büyük deprem üretiyor. Şu an bu sürenin sonlarına geliyoruz. Erzincan, Bingöl, Pülümür ve Tunceli gibi yerler bu depremden ciddi şekilde etkilenebilir" ifadelerini kullandı.

Bingöl Karlıova ile Göynük arasındaki bölgenin de risk taşıdığını söyleyen Görür, buradaki fay hattının 1860’lardan bu yana kırılmadığını belirtti. Ayrıca Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ve Hakkari gibi illerin sıkışma yaşadığını ve bu bölgelerde de büyük bir deprem ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

Marmara Bölgesi'nde ise 7’den büyük bir deprem beklendiğini söyleyen Görür, "ABD’li bilim insanları bu bölgeyi inceledi. 1999’dan itibaren 30 yıl içinde yüzde 47 ihtimalle büyük bir deprem bekleniyor. Bu ciddi bir oran. Marmara bölgesinin hızla depreme hazırlanması gerekiyor" dedi.

Deprem konusunda Türkiye’nin daha sistematik bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurgulayan Görür, "Depremi unutursak, gelecekte çok daha büyük kayıplar yaşarız. Bu nedenle bir Depreme Hazırlık Bakanlığı kurulmalı ve tüm çalışmalar sistemli bir şekilde yürütülmeli" ifadelerini kullandı.