Prof. Dr. Yıldız: Yerli Aşıda Ciddi Yan Etki Olmadı

Prof, Dr. Yıldız, kendilerinin geliştirmiş olduğu yerli aşıda ciddi bir yan etki olmadığını bununla birlikte Faz2 çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Prof. Dr. Yıldız: Yerli Aşıda Ciddi Yan Etki Olmadı

Covid-19 salgınına yönelik birçok ülke aşı çalışmaları yürütürken, ülkemizden birçok profesör, yerli aşıyı üretmek için kolları sıvadı. Yerli aşıyı geliştirmek için çalışan üniversiteler arasında Erciyes Üniversitesi’ de yer alıyor. Erciyes Üniversitesi bünyesinde çalışan Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı olan Prof. Dr. Orhan Yıldız, Erciyes Üniversitesi bünyesinde geliştirilen yerli aşı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ana Bilim Dalı Başkanı olan Yıldız, üniversitenin bünyesinde geliştirilmiş olan yerli aşının Faz2 çalışmalarının devam ettiğini ve değerlendirme noktasında olduklarını söyledi. Yıldızın yapmış olduğu açıklamalara göre yerli aşının ciddi bir yan etkisi ortaya çıkmadı.

Üniversitede geliştirilen ve Faz2 çalışmaları devam eden yerli aşıda ikinci dozun değerlendirilmeye alındığını belirten Ana Bilim Dalı Başkanı, şimdiye kadar yapılan incelemelerde aşının çok ciddi bir yan etkisinin olmadığının altını çizdi. Bu konuyla ilgili herhangi bir resmi veri olmasa da basit denilebilecek yan etkilerin görüldüğü belirtildi. Yan etkiler, aşının Faz 3 aşamasında netleşecektir.

Yerli Aşıya Yönelik Çalışmalar Sürüyor

Yerli aşı yan etkileri arasında basit yan etkiler bulunmaktadır. bu yan etkiler özellikle aşı yapılan bölgede ağrı, baş ağrısı, diş ağrısı gibi yan etkiler bulunuyor. Bu yan etkiler, ilacı kesmeye neden olmayacak niteliktedir. Bu aşının yan etkileri, Çin aşısının yan etkilerinden daha fazla olmamakla birlikte aralarında ciddi anlamda bir fark görülmemektedir.

Erciyes Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, ülkemizde iki çeşit aşı uygulandığını belirtti. Yıldız cümlelerine, aşının uygun şartlar altında üretilmesi gerektiğini, bununla birlikte aşı üretiminde çeşitliliğin başarıyı da arttıracağını söyledi. Bununla birlikte aşı çeşitliliğinin çok olması ayrımlara da neden olabilir. Örneğin gençlere, inaktif aşı, yaşlılara da yeni teknoloji mrNA aşısı uygulanabilir. Yaşlılarda güçlü bir bağışıklık yaratacak olan aşı tercih edilebilir. Gençlerin bağışıklığı yüksek olduğundan dolayı bu yönde aşı vurulabilir. Yerli aşı çalışmaları ülkemizde hızlı bir şekilde devam etmektedir.