Prefabrik ev için ruhsat almak gerekiyor mu? İşte cevabı

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından daha güvenli yapılar araştırılmaya başladı. Prefabrik evler için tüm detaylar araştırılıyor. Peki Prefabrik ev için ruhsat alma şartı var mı?
Prefabrik ev için ruhsat almak gerekiyor mu? İşte cevabı

Prefabrik ev için ruhsat almak gerekiyor mu? İşte cevabı: Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından binlerce insan hayatını kayberderken birçok vatandaşımız ise evsiz kaldı. Artçı depremler hala devam ederken uzman Jeoloji mühendisleri tarafından deprem için riskli bölgeleri uyarmaya devam ediyorlar. Hal böyle olunca vatandaşlar deprem olacak endişesi ile apartmanlara ve evlerine girmeye çekiniyorlar. Alternatif yöntemler aranırken son zamanların en çok konuşulan Prefabrik ev satın alma fikri araştırılmaya devam ediliyor. Peki Prefabrik evler için ruhsat alma şartı var mı?

Prefabrik evler fabrika üretimi olarak yapılmaktadır. Şöyle ki tüm parçaları fabrikada üretilir ve ardından lego parçaları gibi birbirine monte edilir. Ayrıca depreme karşı tam bir kaftan olan Prefabrik evler Türkiye'de yaşanan depermlerden sonra çok fazla araştırılmaya ve tercih edilmeye başlandı. Prefabrik ev için ruhsat alınmalı mı alınmamalı mı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte bu sorunun yanıtı haberimizin içeriğinde yer alıyor.

PREFABRİK EVLER İÇİN RUHSAT ALMA ŞARTI VAR MI?

Son zamanlarda Prefabrik evlere talep arttı. Hal böyle olunca Prefabrik ev ile ilgili tüm detaylar araştırılmaya başlandı. Peki Prefabrik ev için ruhsat alınmalı mı?

İmar Kanunu’nun 21. maddesinde yer alan bilgilere göre bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması zorunlu tutulmalıdır. Fakat 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre bazı durumlarda ve bazı yapılar için ruhsat alınmasını zorunlu tutulmamaktadır. Peki ruhsat gerektirmeyen yapılar hangileri?

RUHSAT GEREKTİRMEYEN YAPILAR

İmar Kanunu’nun21. maddesine göre derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı, kiremit aktarılması gibi unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar için ruhsat alınması gerekmemektedir.

Bununla birlikte yine İmar Kanunu'nun 27. maddesine göre ise köylerin köy yerleşik alanları, mezralarda yapılacak evler, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılarda, köyde oturanlar için açılan bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı  istenmemektedir. 

PREFABRİK EV İÇİN İZİN ALINMASI GEREKİR Mİ?

Prefabrik ev için izin alınması şartı bulunmaktadır. Bu izin inşaat ruhsatı şeklinde olacaktır. Bu ruhsatın alınması için ise yerel yönetimlerin ilgili birimlerine başvuru yapmanız gerekmektedir. 

İlgili Haberler