Özel sektör çalışanları dikkat! Yargıtay emsal kararını verdi

Yargıtay vermiş olduğu karar ile emsal bir karara imza attı. İşte özel sektör çalışanlarını ilgilendiren karar.
Özel sektör çalışanları dikkat! Yargıtay emsal kararını verdi

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi özel sektörü ilgilendiren önemli emsal kararı verdi. Özel sektör çalışanlarını yakından ilgilendiren bu karara göre Yargıtay 9. Hukuk Dairesi mlli ve dini bayram günlerinde bir saat bile çalışan işçinin tam yevmiye hak ettiğine dair karar aldı. Ayrıca milyonlarca özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren bu karara ilerleyen davalarda da emsal niteliğinde olacak. 

Sekiz yıldır çalışmış olduğu bir iş yerinden çıkarılan işçi mahkemeye başvurdu. Dava eden işçi fazla mesai ve hafta tatili alacaklarının ödenmediğini açıklayarak işyerinde bir öğün yemek ve servis uygulamasının olduğunu açıkladı. Tüm resmi ve dini bayramlarda çalışması sürdürmüş olan işçi buna rağmen kendisine bu ücretlerin ödenmediğine dair mahkemede dava açtı.

İki ayda bir başka şehirde görevlendirildiğini ayrıca kıdem tazminatı ve fazla mesai alacağının olduğunu bunun yanında resmi ve dini bayramlarda alacağının hafta tatili alacağının olduğunu söyleyen davacı işçi tüm bu ücretleri talep etti. Davalı şirket avukatı ise davacının bulunmuş olduğu alacak taleplerinin zamanaşımına uğradığını söyleyerek bu sebepten dolayı definde bulunduklarını davacı iddiasının tam tersine çalışmasının haftanın 5 günü saat 8 ile 17 saatleri arasında olduğunu söyleyerek müvekkilini savundu.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Bunun üzerine Yargıtay emsal niteliğinde olan kararını açıkladı. Yapmış olduğu açıklamada ise şu ifadelere yer verdi;

"İş Kanunu’nun 47. maddesindeki açık düzenleme karşısında ulusal bayram genel tatillerde çalıştığı anlaşılan davacının çalıştığı her bir ulusal bayram genel tatil günü için ilave 1 yevmiyeye (aylık maktu ücret/30) daha hak kazandığı gözden kaçırılarak hesaplamanın çalışılan saat üzerinden yapılması hatalıdır. İşçi ulusal bayram-genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalışsa tam yevmiyeye hak kazanır. Hüküm altına alınan alacakların net mi yoksa brüt mü olduğunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüt yaşatacağının düşünülmemesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir." denildi. 

İlgili Haberler