Oy kullanmama cezası ne kadar? Yerel seçimlerde oy kullanmama cezası 2024

Türkiye adım adım yerel seçimlere doğru ilerliyor. Önümüzdeki pazar günü tüm Türkiye'de düzenlenecek olan yerel seçimlerde vatandaşlar oy kullanmama cezasını merak ediyor. Yerel seçimlerde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? İşte detaylar..
Oy kullanmama cezası ne kadar? Yerel seçimlerde oy kullanmama cezası 2024

Yüksek Seçim Kurulu’nun düzenleyeceği 31 Mart yerel seçimleri için 1 hafta gibi kısa bir süre kaldı. Vatandaşlar Pazar günü sandık başına giderek belediye seçimleri için oy kullanacak.

Ancak bazı vatandaşlar çeşitli sebeplerden ötürü oy kullanamayacağı için oy kullanmama cezasının olup olmadığını varsa ne kadar olduğunu araştırıyor. Oy kullanmama cezası nedir, ne kadar ödenir? İşte merak edilen detaylar..

OY KULLANMAK ŞART MI 2024

Oy kullanmak, vatandaşlara verilen bir haktır. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun2un 25. Maddesi gereğince seçimlerde oy kullanmanın yasal bir yükümlülük olduğu ayrıca ifade edilmiştir. Seçme hakkı vatandaşlara verilen önemli bir haktır. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi gerekmektedir.

Konuya ilişkin aktarılan haberin detaylarına göre oy kullanmayan seçmenler için ceza tebligatının düzenleneceği ifade edilmektedir. PTT ya da Maliye Bakanlığı gibi devlet kurumları aracılığı ile cezaların ödemesi yapılmaktadır.

24 MART’TA TAMAMLANDI

YSK, 1 Ocak’ta seçim takvimini başlattı. Buna göre 29 Şubat tarihinde başlayan seçmen bilgi kağıtları dökümü ve dağıtımı 24 Mart’ta sona erdi. Seçmen kağıtlarını alan vatandaşlar 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek. Bunun yanı sıra seçmen kağıdı eline geçmeyen vatandaşlar e-Devlet üzerinden oy kullanacakları sandığa ulaşarak seçmen kağıdı olmadan TC kimlikleri ile gidip oylarını kullanabilir.

OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR?

Konuya ilişkin CNN Türk’ün aktardığı haberin detaylarına göre 2023 yılı için oy kullanmama cezasının 22 TL olduğu ifade edilmiştir. Belirtilen bu cezanın ilçe seçim kurulu tarafından oy kullanmama cezasına çarptırılan seçmene tebliğe edileceği belirtilmiştir.