Oğlan gitti askere 9 ayda alır gelir tezkere

Milli Savunma Bakanlığı askerlik süresinin kısaltılması için çalışmalara başladı. Yeni düşünülen sisteme göre; uzun dönem ve kısa dönem kaldırılıyor. Askerlik süresi 9 ay standart süre olarak düşünülüyor
Oğlan gitti askere 9 ayda alır gelir tezkere

Uygulanması düşünülen yeni askerlik sisteminin ipuçları, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında yapılan toplantı sonrası ortaya çıkmaya başladı.
Toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) profesyonel orduya dönüşmesi ve bu süreç içinde ihtiyaç duyulacak personel sayısı tüm kuvvet komutanlıklarınca yapılan çalışmalar doğrultusunda ayrıntılı şekilde masaya yatırıldı. Plana göre halen 12 ay uzun dönem ve 6 ay kısa dönem olarak uygulanan zorunlu askerlik her yükümlü için aynı sürede tamamlanacak. Askeri kulislerde, üzerinde en fazla durulan askerlik süresi seçeneği olarak 9 ay konuşuluyor. Bu kapsamda eğitim seviyesine bakılmaksızın her yükümlü askerliğini 9 ayda tamamlayacak.
Bedelli askerlik 3 ay zorunlu olacak
Kulislerdeki iddialara göre bedelli askerlik uygulamasının kalıcı hale getirilmesine yönelik alternatif üzerinde de çalışılıyor. “Üç aylık zorunlu temel askerlik eğitiminin ardından yükümlülerin belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliği yapmış sayılmaları” seçenekler arasında bulunuyor.
Doktor akademisyen ve sporculara esneklik geliyor
Yeni askerlik sisteminde, bazı meslek gruplarına özel uygulamaların da olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda öğretmen, hakim, doktor ve bazı akademik alanlarda görev yapanlar  ile sporcular için esneklik getirilebileceği dile getiriliyor. Bu meslek gruplarına üye yükümlülerin mesleki yaşamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Örneğin öğretmenlerin askerlik yükümlülüğünü çoğunlukla yaz aylarında yerine getirmelerine ağırlık verilecek.
Milli Savunma Bakanlığı yeni askerlik sistemine ilişkin düzenlemeye son şeklini verdikten sonra Hazine ve Maliye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim Bakanlıklarının da görüşüne sunulacak. Bu bakanlıklardan gelecek önerilerde önemli bulunanlar da dikkate alınarak gerektiğinde düzenleme yenilenecek. Bu sürecin ardından hazırlanacak kanun teklifi TBMM gündemine gelecek.