O bölge geriliyor hareketlilik başladı diyen Prof. Naci Görür 7.4 deprem beklenen iller ve bölgeleri açıkladı!

Kahramanmaraş depremi sonrası bir sonraki büyük deprem nerede olur soruları gündeme gelinirken deprem profesörü Naci Görür deprem beklenen bölgeler ve illeri açıkladı!
O bölge geriliyor hareketlilik başladı diyen Prof. Naci Görür 7.4 deprem beklenen iller ve bölgeleri açıkladı!

O bölge geriliyor hareketlilik başladı diyen Prof. Naci Görür 7.4 deprem beklenen iller ve bölgeleri açıkladı! Türkiye 6 Şubat 2023 Pazartesi günü peş peşe yaşanan iki büyük depremle tarihinin en büyük felaketini yaşamıştı. 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremi ile 11 ilde yıkım yaşanırken deprem beklenen diğer iller gündem olmuştu. 

Kahramanmaraş depreminin ardından ortaya çıkan yürek parçalayan görüntüler vatandaşları oldukça üzerken aynı zamanda deprem riski olan bölgelerde yaşayan diğer kişilerin de uykularını kaçırmıştı. Özellikle de her an büyük bir depremin vurma riski bulunan İstanbul ve İzmir'de yaşanan panik ve endişe nedeni ile peş peşe açıklamalar yapılmış, kentsel dönüşüm projelerine yönelik yeni destekler açıklanmıştı. 

BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLUR, DEPREM BEKLENEN BÖLGELER VE İLLER HANGİLERİ?

Kahramanmaraş depremine yönelik önceden yaptığı açıklamalar ile dikkat çeken ve bu bölgedeki sismik boşluk hakkında uyarılar yapan Prof. Naci Görür bu sefer yeni deprem riski olan bölgeleri tek tek sıraladı. Naci Görür yaptığı açıklamasında "20 senede Türkiye'yi deprem dirençli hale getirebiliriz. Bütün Türkiye'yi deprem dirençli hale getirebiliriz. Erzincan, Bingöl-Karlıova arasında bir büyük bir deprem bekliyoruz. En son deprem orada 1790'larda oldu. Aşağı yukarı 7.4 büyüklüğünde deprem bekliyoruz. Bingöl Karlıova'yla Bingöl Göynük arasında da 7.2 büyüklüğünde deprem olabilir. Güneydoğu Anadolu'da özellikle Adıyaman ve Hakkari arasındaki o bindirme kuşağında bazı sıkışmalar olmuş olabilir. Bu son depremlerden dolayı olabilir. Oralara özen göstermemiz gerekiyor. Son depremlerden dolayı levha yani, Anadolu levhasının içindeki faylarda kimi hareketlenmeler oldu. Dolayısıyla mesela Adana, işte bunun yanında Sivas, Kayseri yöresinde biraz daha özenli olunmalı. Deprem dirençli hale getirme çalışmaları burada özenle yapılmalı" diyerek 7.2 ve 7.4 büyüklüğünde deprem üretme riski olan bölgelere dikkat çekti. 

İZMİR'DE DEPREM BEKLENİYOR MU, İZMİR'İN DEPREM RİSKİ VAR MI?

Ege bölgesine de dikkat çeken Naci Görür "Ege Bölgesi sürekli geriliyor. İzmir ve yöresinde keza Muğla'yla Antalya arasında bu Helen Kıbrıs yayında dalma batma etkisiyle Kıbrıs, özellikle Afrika levhasının Anadolu levhası altına dalması sonucu hareketlilik biraz fazla. Bu son büyük depremlerden dolayı stres dağılımı belli yerlerde değişmiş olabilir. Yerel yönetimler merkezi yönetim ve halk bu Maraş ve Gaziantep depremleriyle yüzleşmeli. Biz nerede neyi yanlış yaptık, neyi yapmadık. Niçin yapmadık diye? Bunu sorgulamalı Bu depremden hatalarının dersini almalı ki biz ülkeyi artık depreme hazırlayabilelim" diyerek depreme hazırlığın hayati bir önemi olduğunu söyledi. 

NOT: Burada yer alan bilgiler Prof. Naci Görür tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup usakgundem.com sitesi tarafından haberleştirilmiştir. Depremi kesin olarak önceden bilmek, tarih ve saat vermek bugünkü teknoloji ile mümkün değildir. Haberde geçen ifadeler tahminleri içermektedir. 

İlgili Haberler