Milyonlarca Bekçiyi ilgilendiren karar açıklandı! Anayasa Mahkemesi o yetkileri iptal etti

Türkiye'de bulunan bekçiler için herkesi ilgilendiren o karar açıklandı. Belirli yetkiler Anayasa Mahkemesi tarafından artık iptal edildi.
Milyonlarca Bekçiyi ilgilendiren karar açıklandı! Anayasa Mahkemesi o yetkileri iptal etti

Bugün Resmi Gazete'de bekçiler için verilen Anayasa Mahkemesi kararı açıklandı. Yapılan açıklamalara göre bekçilerin bazı görevleri alınan karar sonucunda iptal edildiği duyuruldu. Haftalık çalışma saatlerinde yapılan değişikliklerin yanı sıra yetkilerinde de önemli değişikliklere gidildiği ifade edildi. 

ANAYASA MAHKEMESİ BEKÇİLER İÇİN KARARI AÇIKLADI! 

CHP tarafından yapılan 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptaline ilişkin mahkemeye başvurmasının ardından Anayasa Mahkemesi gerekli tüm kararları bekçiler için duyurdu. Kanun çerçevesinde bulunan "Görev bölgeleri içinde bulunan konut, iş yeri ve araçlar gibi malların korunmasında sahipleri tarafından noksan alınan tedbirleri tamamlattırmak" kuralının artık iptal edildiği öğrenildi. 

Mahkeme tarafından verilen kararda bu kanun "Bu tedbirlerin tamamlattırılmasından ne anlaşılması gerektiği, bu yetkinin kapsam ve sınırları ile nasıl gerçekleştirileceği belirli değildir. Bu itibarla yeterli kanuni ilke ve çerçeveyi öngörmemesi nedeniyle kuralın belirsiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır." ifadelerine yer verilerek sonuç duyurulmuş oldu. 

BU HÜKÜMLER İPTAL EDİLDİ! 

Yukarıda verilen kararın yanı sıra; "Kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri alması"nı öngören Kanun'un 6'ncı maddesinin 1'inci fıkrasının ç bendi" ve Aynı Kanun'un 6'ncı maddesinin 1'inci fıkrası g bendinde yer alan çarşı ve mahalle bekçilerinin "halkın sükun ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engelleme görevi" hükmünün de mahkeme tarafından iptal edildiği öğrenildi. 

ELLE KONTROL YAPILAMAYACAK! 

Oldukça tartışmalara yol açan elle arama konusu hakkında da kararı duyuran Anayasa Mahkemesi, "durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah ya da tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kişinin kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik el ile dıştan kontrol dahil gerekli tedbirleri alabilmesi" kuralının artık iptal edildiği bekçilere duyuruldu. 

ÇALIŞMA SAATLERİ İÇİN YENİ DÜZENLEME GETİRİLDİ! 

Son olarak çalışma saatleri için yapılan değişiklik kapsamında çalışma saatleri de yer aldı. Kanun hükmünde yer alan çarşı ve mahalle bekçilerinin çalışma saatlerinin 40 saati aşabileceği kararının da iptal edildiği fakat "emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda haftalık 40 saat olarak belirlenen çalışma süresinin haftada bir gün istirahat verilmek kaydıyla artırılabilmesi" ibaresinin de yer aldığı duyurulmuş oldu.