MEB okullarda ücretsiz yemek uygulaması ne zaman başlıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren okul öncesi eğitimi alan çocuklara ücretsiz yemek verileceği açıklandı. Aileleri ise bu uygulamanın hangi tarihte başlayacağına ilişkin sorularına yanıt arıyor.
MEB okullarda ücretsiz yemek uygulaması ne zaman başlıyor?

Milli Eğitim Bakanı Özer,  okul öncesi eğitimi alan çocuklara ücretsiz yemek verileceğini müjdelemişti. Bakan Özer'in açıklamalarının ardında uygulamanın ne zmaan başlayacağı merak edilirken beklenen açıklama geldi.

OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİNE NE ZAMAN ÜCRETSİZ YEMEK VERİLECEK? 

2022-2023 Eğitim Öğretim döneminin ikinci yarıyılında 5 milyon öğrenci için kademeli olarak hayata geçirilecek olan ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin gelişmeleri Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı. Bakan Özer, 6 Şubat itibarıyla hayata geçecek proje için hazırlıkları tamamladıklarını bildirdi. Bakan Özer tarafından yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı2nın öğrencilerin eğitime erişimini artırmak için sosyal politikalarla öğrencileri desteklemeye devam edileceği vurgulandı. Bakan Özer'in konuya ilişkin yaptığı açıklamada okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği sağlanması  yönündeki tavsiye kararına ilişkin çalışmaları hızlandırıldığı belirtildi.  Bakan Özer, "1980'li yıllardan beri uygulanan taşımalı eğitim ve pansiyonlarda kalan öğrencilere verilen ücretsiz yemek hizmetinin son 20 yılda kapsamı her geçen gün genişletildi. Biz de Şura kararı çerçevesinde öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmesine ilişkin çalışmalarımıza hız verdik. Halihazırda eğitim öğretim yılının başında 1,5 milyon olan ücretsiz yemekten faydalanan öğrenci sayısını, önce 1,8 milyona çıkardık. Şimdi de bu sayıyı eğitim-öğretim yılının ikinci yarısından itibaren 5 milyona çıkarmak için çalışacağız. Böylece eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması konusunda somut bir adım daha atmış olacağız.'' dedi. 

OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Milli Eğitim Bakanı Özer, ücretsiz yemek programının ikinci eğitim-öğretim döneminin başlayacağı 6 Şubat itibarıyla kademeli olarak artıracaklarını dile getirdi. Bu kapsamda açıklamalarına devam eden Bakan Özer, ''Burada ağırlığı okul öncesine vereceğiz. Ücretsiz yemek uygulamasının usul ve esaslarının yer aldığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nu uygulanmak üzere 81 ilimize gönderdik. Bu kapsamda, resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarımıza haftanın 5 günü, günlük bir öğün beslenme verilmesi uygulamasını 6 Şubat itibarıyla başlatıyoruz. Bu kapsamda 6 Şubat itibarıyla resmi okullara devam eden 1 milyon 450 bin öğrencimiz, bir öğün beslenme hizmetinden faydalanmaya başlayacak.

Ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrencilerimiz de günlük beslenme hizmetinden yararlandırılacak. Yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilerimize de günlük bir öğün ücretsiz beslenme desteği verilecek. Bünyesinde ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullardaki öğrenciler ile yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan gündüzlü öğrencilere imkanları uygun olan okullarda 6 Şubat günü beslenme verilecek. Diğer okullarda ise hazırlıklar tamamlanarak en erken zamanda beslenme verilmesine başlanacak. Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde ana sınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisini yaptık. Kendi mutfağında yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurumlarından satın alınarak tedarik edilmesini sağlayacağız.'' ifadelerine yer verdi. Uygulama 6 Şubat Pazartesi tarihinden itibaren hayata geçirilecek.