Kuzen evlilikleri yasaklanıyor mu, kuzen evliliği yasak mı yasal mı yasaklanması mümkün mü?

Türkiye'de son derece yaygın olan kuzen evliliklerinin yasaklanacağı yönündeki haberler büyük yankı uyandırdı. Peki, kuzen evlilikleri yasaklanıyor mu, yasaklanacak mı?
Kuzen evlilikleri yasaklanıyor mu, kuzen evliliği yasak mı yasal mı yasaklanması mümkün mü?

Kuzen evlilikleri yasaklanıyor mu, kuzen evliliği yasak mı yasal mı yasaklanması mümkün mü? - Özellikle de Türkiye'nin doğu ve güneydoğu illerinde sıklıkla yaşanan kuzen evlilikleri konusunda sosyal medyaya atılan iddia büyük yankı uyandırdı. Hükümetin kuzen evliliklerini yasaklamaya yönelik resmi çalışması olduğu iddia edildi.

Türkiye'de son yıllarda görülen genetik hastalıklarda büyük artış yaşandı, bu hastalıklar nedeni ile oluşan tedavi masraflarının SGK'ya büyük yük getirdiği belirtilirek kuzen evliliklerinin yasaklanması talep edildi. Pek çok hastalığın kaynağında akraba evliliğinin getirdiği risklerin yer aldığı belirtilirken bu nedenle akraba evliliğinin yasaklanması gündeme taşındı.

AKRABA EVLİLİĞİ YASAK MI, KUZEN EVLİLİĞİ YASAL MI?

Bu sorunun yanıtı akrabalığın düzeyine göre belirlenmektedir. Ülkemizde uygulamada olan yasal düzenlemelere göre akraba evliliği olarak kabul edilen dayı çocuğu, teyze çocuğu, hala çocuğu ya da amca çocuğu gibi kuzen evlilikleri yasaldır ve yasak değildir.

KUZEN EVLİLİĞİ YASAKLANACAK MI?

Söz konusu iddialar sosyal medyada gündeme gelmekle beraber henüz konu hakkında hükümet tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Dezenformasyon ile Mücadele Başkanlığı tarafından da konu hakkında bir yalanlama ya da doğrulama açıklaması yapılmadı.