Koruyucu aile nasıl olunur, kimler olabilir, şartlar nedir?

Koruyucu aile olmak için en önemlisi şartlara uyum sağlamak gereklidir.
Koruyucu aile nasıl olunur, kimler olabilir, şartlar nedir?

Kahramanmaraş merkezli medyana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem çevre 10 ilde büyük bir yıkıma neden olurken birçok vatandaş enkaz altında hayatını kaybetti. Birçok çocuk ve bebek enkaz altından sağ çıkarılırken refakatçilerine ulaşılamayan çocuklar devlet himayesi altına alındı. Depremzede çocuklara koruyucu aile olmak isteyen vatandaşlar arama motorlarında 'koruyucu aile nasıl olunur, nereye başvuru yapılır?' sorusunun detaylarını araştırmaya devam ederken koruyucu aile ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylara haberimizin devamında yer verdik.

KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI NEDİR?

Koruyucu aile olmak için en önemlisi şartlara uyum sağlamak gereklidir. O sorumluluğu üstlenebileceğini düşünen kişiler koruyucu aile başvuru şartlarına göz atmaya devam ederken koruyucu aile olmak için gerekli şartlar şu şekilde yer almaktadır;

  • Ülkemizde TC vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye'de ikamet eden,
  • 25 ile 65 yaş aralığında bulunan,
  • En az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan,
  • Evli/bekâr veya çocuklu/çocuksuz herkes koruyucu aile olabilir.
  • Bunun yanında koruyucu ailelerin çocuğun bakımını engelleyecek bir sağlık probleminin olmaması ve belirli suçlar ile ilgili adli sicil kayıtlarının olmaması gerekmektedir.
  • Hoşgörülü, sabırlı, şefkatli, çocuklara güvenli bir ortam sağlayabilecek evli ya da bekâr herkes koruyucu aile olabilir.

KORUYUCU AİLE NASIL OLUNUR?

Refakatçisine ulaşılamayan depremzede çocuklara koruyucu aile olmak isteyen vatandaşlar 'koruyucu aile nasıl olunur?' sorusunun yanıtını aratmaktadır. Koruyucu aile olma ile ilgili açıklama bakanlık tarafından yapıldı. Bakanlık konuyla ilgili "Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir.

Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz" dedi. 

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?

Deprem bölgesinde ailesine ve refakatçisine ulaşılamayan çocuklar devlet himayesine alındı. Öncelikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesine alınan çocuklar ardından bağlı kuruluşlara gönderiliyor. Koruyucu aile olmak isteyen vatandaşlar başvuruların nereden yapıldığını araştırmaya devam ediyor. Koruyucu aile olmak için başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor. E-Devlet üzerinden alınan başvurular Bakanlık tarafından incelenirken Bakanlık 3-6 ay gibi süreçte ailelerle ilgili incelemelerini yapacak ve en az 5 görüşmenin gerçekleştirilmesinin ardından onay verilip verilmediği kararlaştırılıyor. 

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER

Koruyucu aile olma vbaşvurusunda gerekli bir takım bilgi ve evraklar bulunmaktadır. Tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde verilmesi bu noktada oldukça önemlidir. Koruyucu aile başvurusunda istenen belgeler şu şekilde yer almaktadır;

  • Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.
  • İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.
  • Adli sicil belgesi
  • Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu