Kocadağ’da maden ocağı çalışmaları 100 bin kişiyi susuz bırakabilir.

Uşak’ta faaliyet gösteren Murat Dağı Tertip Komitesi, Sivaslı İlçesinin su kaynağı Kocadağ da maden aranmasını önlemek için ilçeye giderek incelemelerde bulundu.
Kocadağ’da maden ocağı çalışmaları 100 bin kişiyi susuz bırakabilir.

Sivaslı İlçe Belediye Başkanı Hürriyet Şafak’ın daveti üzerine Sivaslı ilçesine giden Murat Dağı Tertip Komitesi, Başkan Şafak’tan Kocadağ’ın Sivaslı ilçesi için önemi hakkında bilgiler aldı.

Şafak maden aranan bölgede bulunan su havzasından Sivaslı ve Denizli iline bağlı bazı köylerin su ihtiyacının karşılandığını ve yaklaşık 100 bin kişinin susuz kalmasına asla izin vermeyeceğini belirtti.

Tertip Komitesi adına açıklamalarda bulunan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Murat Dağı’nda altın aranmasını engellediklerini hatırlatarak, Sivaslı halkı yöresine sahip çıkarsa su kaynakları ve tabiat kurtulur” dedi Öz Akcura Sivaslı halkı ve Başkan Şafak’a her türlü desteği vereceklerinin de altını çizdi.

“İLÇE HALKININ ÇIKARLARINI SONUNA KADAR KORUYACAĞIM”

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Uşak Barosu, Uşak Mimarlar Odası, Uşak İnşaat Mühendisler Odası, TEMA Uşak Temsilciliği, Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği gibi bileşenlerin oluşturduğu Murat Dağı Tertip Komitesi, önce Belediye Başkanı Hürriyet Şafak’ı makamında ziyaret etti.

Sivaslı İl Genel Meclisi Üyesi Engin Özcan’da Başkan Şafak ile birlikte konuklarını ağırladı ve çok önemli bilgiler verdi.

Başkan Şafak, konuklarını Sivaslı ilçesi için çok önemli olan ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken Evrenli Parkı’na götürdü. Daha sonra da Sivaslı havzası ve tüm bölgeye içme ve kullanma suyu temin eden havzayı gezdirerek maden ocağı açıldığı takdirde su kaynaklarının ve ilçenin tüm doğal güzelliklerinin yok olabileceğine dikkat çekti.

Şafak; “Kocadağ’da bulunan su kaynağı, sadece ilçemiz ve köylerinin içme ve kullanma suyunu değil, Denizli iline bağlı Gürpınar ve Çivril ilçesine kadar olan bölgede neredeyse 100 bin kişinin su ihtiyacını karşılamaktadır.

Ayrıca dağımızda, başta ardıç ağacı olmak üzere onlarca endemik bitki, kızıl geyik gibi birçok canlının yaşamını sürdürdüğü yaban hayatı bulunmaktadır.

Maden aramaları çalışmaları sırasında şu an içerisinde bulunduğumuz Evrenli Parkı’nın da zarar görmesinden endişe ediyoruz. Evrenli Parkı, yıllardır düzenlenen çilek festivalleri, doğal güzelliği ile ilçemizin oksijen deposu ve sembol alanı haline gelmiştir. Maden aranan bölge parkımızın kuzey yönünde hemen bitim noktasında başlamaktadır. Su havzamız da maden sahası içerisinde kalmaktadır” dedi.

Belediye Başkanı olarak Sivaslı halkının çıkarlarını savunmak için ne gerekiyorsa yapacağını kaydeden Şafak; “Herkes şunu kesinlikle iyi bilsin ki, ilçemin ve ilçe halkımın zarar görmesine asla izin vermem. Söz konusu bile olamaz. Beni kırmayıp buraya kadar gelen Murat Dağı Tertip Komitesi üyelerine de çok teşekkür ediyorum. Onların Murat Dağı’nın kurtulmasındaki çabalarından ve deneyimlerinden istifade ederek, Kocadağ’ı ve yeşil Sivaslımızı bu çevre felaketinden kurtaracağımıza inanıyorum” ifadesi ile kararlılığını vurguladı.

“KOCADAĞ’I SİVASLI HALKININ İRADESİ KURTARACAKTIR”

Murat Dağı Tertip Komitesi Sözcüsü Funda Öz Akcura da gezi sonrası izlenimlerini şu şekilde ifade etti:

“Öncelikle Başkan Sayın Hürriyet Şafak’a nazik daveti için çok teşekkür ediyorum. Bizi maden sahasının yok etme olasılığı bulunan Evrenli Parkı ve su havzasında gezdirdi ve çok önemli bilgiler aktardı.

Sayın Şafak, 3-4 yıl önce bölge için merkezi Denizli’de bulunan “Mira Madencilik Şirketi” tarafından demir ve bakır madeni arandığı ama söylentilerin altın arandığı yönünde olduğunu belirtti.

Evrenli Parkı doğa harikası müthiş güzel bir alan. Başkanımız yaklaşık 100 bin kişinin içme suyunun Kocadağ’dan temin edildiğini belirtti. Bizimde bölge insanın susuz kalmasına ve bu tabiat harikası bölgenin yok olmasına gönlümüz razı olmaz.”

Öz Akcura, “Ege bölgesinin bolluk ve bereket kaynağı olan Gediz ve Büyük Menderes nehirlerinin doğduğu Murat Dağı’nda da altın madeni açılmak istendiğinde Uşak ve Kütahya-Gediz köylerini tek tek dolaşarak insanımıza göreceği Zaraları anlatmış, hukuki destek de vererek halkımızın irade koymasını sağlamıştık. Halkımızın iradesi sağlam olunca başarı kendiliğinden geldi.

Sivaslı ilçemizde de bu iradeyi daha önce görmüştük. İlçeye 5 kilometre uzaklıktaki Pınarbaşı beldesi halkı da 2 yıl süren zorlu bir uğraşta adeta çelikten bir irade koyarak madencilere geçit vermemişti.

Sivaslı halkı da çelik iradesini koyduğu takdirde Kocadağ ve u havzasının kurtulacağına yürekten inanıyorum.  Tertip Komitesi olarak bu güzel ilçemize her türlü yardıma hazırız” şeklinde destek mesajı verdi.

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)