Kiracı kiraya zam yapmazsa ne olur?
Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar için hukuki kaidelerle çözüm yolu bulmak mümkündür. Kira zammı konusunda son dönemlerde büyük tartışmalar yaşanıyor. Ev sahipleri yüksek kira zamlarının peşinde koşsalar da en fazla yüzde 25 oranında zam yapabiliyorlar. Kiracıların bazıları ise bu yüzde 25 zammı bile çok görüyorlar. Kiraya zam yapmayı reddeden kiracıya ne olur?
KİRA ZAMMI YASAL UYGULAMA
Kira sözleşmelerinde kiraya her yıl zam yapılacağı yazılmaktadır. Bu da kira zammının yasal dayanağını oluşturur. Taraflar bu kira zammından kaçınamazlar. Zam yapmak zorunluluk değil ama kararı alınmalıdır. Zam yapmamak da bir karardır. Ancak kiraya her yıl zam yapıldığı bir gerçektir ve kiracılar da buna uymalıdırlar.
KİRA ZAMMINI REDDEDEN KİRACI AĞIR BEDEL ÖDER
Kira zammı yapmayı reddeden kiracıya ne olacağı da araştırılıyor. Kiracılar için bu durum fazlaca sıkıntılı olacaktır. Ev sahibi yüzde 25’ten fazla kira zammı yapamaz ama kiracı hiç zam yapmadığı zaman ev sahibi mağdur olmaktadır. Bu durumda ev sahibi yasal işlemlere hemen başlayabilir.
Kirayı zam yapmadan ödeyen kiracıya noter kanalı üzerinden bildirim gönderen ev sahibi zamlı kirayı talep edebilir. Bir kira yılı içerisinde bu şekilde 2 bildirim gönderilmesi halinde kiracı evden çıkarılacağı sürecin tam içerisinde kendini bulur. Mahkeme yolunu zorlayacak olan ev sahibi kiracının evden tahliyesini isteyebilir ve bunda da haklı çıkacaktır. Ev sahibinin kira zammı hakkını kiracı kendi kararına göre belirleyemez. Kira zammı konusunda tüm süreç kiracının lehineyken yüzde 25 kira zammını da uygulamayan kiracıların kiracılıkları kolay bir şekilde sonlandırılabilir.