Kimseye yar olmayan Hac Abdülkadir Tekeşoğlu Konağı’na talip çıktı

Varisleri tarafından İl Özel İdaresi’ne bağışlanan 138 yıllık konak, Uşak Üniversitesi’ne devrediliyor.
Kimseye yar olmayan Hac Abdülkadir Tekeşoğlu Konağı’na talip çıktı

Varisleri tarafından 2008 yılında Uşak İl Özel İdaresi’ne bağışlanan konak, geçen 10 yılda kimseye yar olmadı. İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi kararı ile konağın kullanım hakkını İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü’ne devretti. Konak amacına uygun kullanılamayınca, Uşak Aşçılar Esnaf Odası tarafından Uşak yemeklerinin sunulacağı bir lokanta olarak çalışması planlandı. Bu proje de yattı.

En son Otelcilik ve Turizm Lisesi öğrencilerinin staj amaçlı kullanılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğüne devredilen konak yine faal olmayınca 10 yıldır boş olarak kaldı.

Uşak İl Genel Meclisi Ekim Ayı 1. Oturumunda Hacı Abdulkadir Tekeşoğlu Konağı gündeme geldi. Meclis Başkanı Mehmet Nacar, “Bu konak, 10 yıldır kime verdiysek ona yar olmadı.. Bomboş tarihi konak çürümesin diye bizde, Uşak Üniversitesi tarafından kurulacak olan Teknopark Projesi kapsamında, konağın, deri, tekstil ve seramik alanlarında tasarım merkezi olarak kullanılması için bedelsiz olarak 5 yıllığına Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne tahsis edilmesini istiyoruz. Böylece, konağın bakım ve onarımı üzerimizden kalkacak, hem de bu eşsiz tarihi konak sürekli bakım ve onarım içerisinde olacak” dedi.

Nacar, öneriyi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda incelenmesi için havale edilmesini meclis üyelerinin oyuna sundu. Havale önerisi oy birliği ile kabul edildi.

YUNANLILAR HASTANE OLARAK KULLANMIŞTI

Emekli Subay Erhan Karslı Hacı Abdülkadir Tekeşoğlu Konağı’nın öyküsünü şöyle anlatır: “Uşak’ta, Yunanlılar’ın işgal yıllarında ikinci katını hastane olarak kullandığı Tekeşoğlu Hacı Abdulkadir Konağı İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından restore edilerek kültür evine dönüştürecek.

Adnan Menderes, İsmet İnönü, Celal Bayar’ın da ağırlandığı konağın hissedarlarından ekonomist İsmail TEKEŞ, kendisi ve kardeşlerinin bu binada

dünyaya geldiğini ifade ederek, "Burada büyüdük. Atalarımız da burada doğdu ve

hayatlarını sürdürdü. Yapımı 1880’li yıllara dayanan bina Osmanlı kültürünü ve

yaşantısını yansıtıyor. Aynı zamanda Yunan işgali sırasında da hastane hizmeti

vermiş. Görkemli yapısıyla birçok ülke başbakanını konağımızda ağırladık. Yaşanan

birçok olaya ve doğa koşullarına rağmen ayakta kalan konağımızın Uşaklılar’ın

hizmetine sunulması için aile kararı aldık" demiştir. “