JÖH Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Jandarma Özel Harekat olunabilmesi için gerekli şartlar Jandarma Genel Komutanlığı tarafından belirlenen ve uyum sağlanması gereken durumlardır.
JÖH Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lise mezunu olmak, 27 yaşından büyük olmamak gibi bazı şartları olabilmektedir. JÖH olmak için bu şartların her birini yerine getirmek gerekmektedir.

Jandarma Özel Harekat (JÖH) Nedir?

Genelde halk arasında JÖH olarak bilinen Jandarma Özel Harekat birçoğu rütbeli ve terörle mücadele konusunda çok fazla başarıya sahip olan ve Jandarma Genel Komutanlığı’na olarak işleyişini sürdüren bir askeri birliktir. Jandarma Özel Harekat timlerinin tamamı seçme ve gönüllü askerlerden oluşmaktadır. Genellikle her birliğin başında bir Yüzbaşı bulunan bu askeri topluluğun içinde ağırlık olarak uzman çavuş ve astsubay ve erler görev almaktadır. Bu rütbelilerin dışında Erler C Timi denen timler de görev almaktadır.

Jandarma Özel Harekattaki askerler farklı farklı birim isimleri alarak kollarında armalarını taşırlar. Toplamda 5.000 kişilik bir timden oluşur. 

Jandarma Özel Harekat (JÖH) Olmanın Şartları Nelerdir?

JÖH olabilmek için gerekli şartlar şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise ya da dengi bir okul mezunu olmak
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak ya da askerlik esnasında başvurmak
  • Başvuru sürecindeki belirtilen yaş aralıklarında olmak
  • Sağlık raporunda herhangi bir engele sahip olmamak
  • En az 164 cm boyunda olmak
  • Vücut yapısında herhangi bir bozukluk olmamak
  • Askerlik sürecinde ceza almamak
  • Herhangi bir yara ya da ameliyat izine sahip olmamak

Bu şartlara uygun olunması durumunda JÖH olmak için başvuru yapılabilir

Jandarma Özel Harekat (JÖH) Eğitimleri Nasıldır?

Sıkı bir eğitimden geçmesi gereken JÖH gönüllü askerlerinin girdiği zorlu eğitim İzmir, Foça’da Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nda gerçekleşiyor. Binlerce gönüllü askerin arasından seçilen bu askerler; yorgunluk ve uykusuzluğa dayanabilme, mevcut silahları etkili bir biçimde kullabilme, stres altında doğru karar verebilme, iklim ve arazi şartlarından dolayı ortaya çıkan engelleri aşabilme, silah arkadaşlığı ve takım çalışması kabiliyeti kazanma, özgüvenli olma gibi yeteneklere kavuşturulduktan sonra JÖH olmuş sayılıyor.