İstanbul Sözleşmesi’nden Çekilen Türkiye’ye Almanya ve ABD’den Çağrı

19 Mart 2021 tarihinde yayımlanan kararnameye göre Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nde çekildi. Bu durum, pek çok ülkenin dikkatini çekti. Almanya ve ABD, konuya dair ülkemize çağrıda bulundu.
İstanbul Sözleşmesi’nden Çekilen Türkiye’ye Almanya ve ABD’den Çağrı

Avrupa, Karar Yanlış Sinyaller İçeriyor Dedi

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Kararı yayınladı. Buna göre, 19 Mart 2021 tarihi itibari ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi taraf ülkeleri arasında yer almıyor. Bu durum kamuoyunun oldukça dikkatini çekmiş durumda. Konuya dair ülkemizde tartışmalar devam ediyorken bir hamle de ABD ve Almanya’dan geldi.

Bilindiği üzere ülkemiz 11.05.2011 tarihinden beri İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nde imzası bulunan ülkeler arasında yer almaktaydı. Sözleşmenin doğrudan İstanbul’da imzalanmış olması, bizim için farklı bir değeri de içermekteydi.

Birleşmiş Milletler nezdinde pek çok ülkenin imzaladığı sözleşme, halen geçerliliğini korumakta. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı neticesinde Türkiye bu sözleşmeden ayrıldı. Alınan bu ayrılma kararının altında yatan ana etmen ise sözleşmenin LGBT propagandası içerdiğinin düşünülmesiydi.

Bu durum ülkemizde ve dünya basınında geniş yer aldı. Bu kararın ani ve nedensiz olduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanı Blinken, kararın neticesinde derim bir hayal kırıklığı yaşamış olduklarını belirtti. Kadınlara yönelik şiddetin her geçen gün arttığını ve bunun önüne geçilmesi noktasında adımlar atılması gerektiğini savunan Blinken, bu durumun hepimizi yaraladığını da belirtti.

Öte yandan konuyla ilgili olarak ülkemize çağrıda bulunan ülkelerden biri de Almanya’ydı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı konuşmada Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmış olmasına da değindi. Bu kararın Avrupa Birliği’ne yanlış sinyaller gönderdiğinin altını çizen Heiko Maas, bu kararın kesinlikle yanlış sinyaller içerdiğini belirtti.

Kısaca İstanbul Sözleşmesi Nedir?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde hareket edebilmek amacı ile oluşturulmuş bir sözleşmedir. Sözleşmenin 45 imzacı ülkesi bulunmaktadır. İstanbul’da imzalanan sözleşme, İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinmektedir.