İnsanlar korana ile hayvanlar çiçek hastalığı ile boğuşuyor
Banaz hayvan pazarının küçükbaş bölümü çiçek hastalığı riski nedeniyle kapatıldı
İnsanlar korana ile hayvanlar çiçek hastalığı ile boğuşuyor
Banaz hayvan pazarının küçükbaş bölümü çiçek hastalığı riski nedeniyle kapatıldı

Banaz İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Ünal, çevre illerde görülen koyun-keçi çiçek hastalığına karşı tedbir amacıyla hayvan pazarının küçükbaş bölümünün kapatıldığını bildirdi.
Ünal, yaptığı açıklamada çevre illerde ve komşu ilçe Sivaslı'da koyun-keçi çiçek hastalığı vakalarının görüldüğünü, tedbir amaçlı olarak hayvan pazarının küçükbaş bölümünü ikinci bir emre kadar kapattıklarını ifade etti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk haritasına göre en az riskli iller arasında yer alan Uşak'ta hafta sonu yasaklarının kaldırıldığını da belirten Ünal, hayvan pazarının İslam Mahallesinde cumartesi günü açılacağını kaydetti.
Küçükbaş hayvanlarda ölümlere yol açıyor
Koyun-keçi çiçeği, koyun ve keçilerde ateş, özellikle deri ve akciğerlerde olmak üzere hayvanların tüm vücuduna yayılan, papüler, nadiren içi sıvı dolu keseciklerle (vezikül) karekterize öldürücü viral bir hastalıktır. Uzanlar şu uyarılarda bulunuyor. Hastalık etkeni eter, kloroform, ısı ve kimyasal maddelere duyarlıdır. Etken direk güneş ışınlarına maruz kaldığında kısa zamanda zararsız hale gelir. Bu nedenle hastalık çıkan yerlerde aşılama yapılacağı zaman kullanılan aşıların uygulama aşamasında güneş ışığından korunması önemlidir. Virus karanlık ve serin yerlerde iki yıl, koyun derisinde iki ay kadar hastalık yapma kabiliyetini sürdürür. Virusun çevre koşullarına dayanıklı olması hastalık çıkan yerlerde hastalık ile mücadelede zorluk yaratmaktadır.
Koyun-keçi çiçek virusu, solunan hava, salya damlacıkları, çiçek döküntüleri ve süt ile saçılır. Doğal infeksiyonlarda hayvandan hayvana damlacık infeksiyonu ile bulaşma olur. Virusun alınmasından sonra virus kana geçer ve etken bütün vücuda yayılır. Hastalık olmayan sürülerde hastalığın ortaya çıkmasındaki en önemli etken sürüye dışarıdan çiçek hastalığına yakalanmış hayvanların kontrolsüz şekilde sokulmasıdır.
Çiçek hastalığı kaç gün sürer?
Bu papüller 0.5-2 cm çapında olup yuvarlak ve elips şeklindedir. Daha sonra papüller irinleşirler. Bazen atipik koyun çiçeğine rastlanır. Bu formda sadece papül oluştuğu görülür ve hayvan iyileşir. Koyun çiçeği hastalığı 3-4 hafta kadar sürer, kış aylarında biraz daha fazla uzayabilir. Hastalık çıkan bölgelerde 3 yıl süreyle koyun ve keçilere çiçek aşısı yapılmalı, eğer sürüde hastalık çıkmış ise hasta hayvanlar ayrılmalı ve sağlı hayvanlar ile temas ettirilmemelidir. Ölen hayvanlar derin çukurlara kireç dökülerek gömülmeli ve hasta hayvanların bulundukları ağıllar dezenfekte edilmelidir. Hasta hayvanlar ile temasta bulunan kişiler kesinlikle sağlıklı hayvanlar ile temas etmemelidir.
(KAYNAK/AA)