İnfaz düzenlemesi yolda! Cezaevlerinde gözler 10. Yargı Paketi’nde
264 hedef içeren Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk adımı olan bu pakette, infaz düzenlemesi, genel af ve şartlı tahliye konuları en çok konuşulan başlıklar arasında yer alıyor. Bakan Tunç, yaptığı açıklamada Yargı Reformu kapsamındaki çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirtti.
GENEL AF İDDİALARI NETLİK KAZANDI
Kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri olan genel af iddiaları hakkında Bakan Tunç net bir açıklama yaptı: "Özellikle kamuoyunda af olarak değerlendirilen husus, bir kere yanlış bir anlaşılma. Burada herhangi bir af söz konusu değil. Böyle bir gündemimiz de söz konusu değil." Bakan, özellikle "55 bin kişinin affedileceği" şeklindeki iddiaların doğru olmadığını vurguladı.
Tunç, düzenlemelerin daha çok Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri içerdiğini, hasta hükümlülerin durumlarının iyileştirilmesi, alternatif infaz usullerinden yararlanabilmeleri ve belli yaşın üstündeki hükümlülerle ilgili düzenlemeleri kapsadığını belirtti. Ayrıca bazı suçların bu düzenlemelerin kapsamı dışında tutulacağını da sözlerine ekledi.
YENİ PAKETİN KAPSAMI VE BEKLENTİLER
10. Yargı Paketi'nde ceza adaleti ve cezaların caydırıcılığı konusunda önemli maddeler yer alıyor. Pakette özellikle, 2 yılın altındaki suçlarda oluşan cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme uygulamalarındaki sorunları gidermeye yönelik düzenlemeler bekleniyor.
Ayrıca, tutuklama tedbiriyle ilgili ceza mahkemesi kanununda yapılacak değişiklikler de gündemde. 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyen ancak cezası kesinleşmeyen hükümlülerin, COVID-19 döneminde yapılan denetimli serbestlik düzenlemesinden yararlanamamıştı. Yeni pakette bu kesimin de düzenlemeden faydalanabilmesi için çalışmalar yürütülüyor.