İMO Uşak Şube Başkanı Ümit Alp’ten soğukta beton atmanın tüyoları

Havalar iyice soğudu. Peki, bu soğukta beton atmanız gerekirse ne yapacaksınız? Gerekli şartlar sağlanmadan soğukta attığınız beton sağlıklı olamayacağı için hem paranıza hem emeğinize yazık olacak.
İMO Uşak Şube Başkanı Ümit Alp’ten soğukta beton atmanın tüyoları

İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı İnşaat Mühendisi Ümit Alp, soğukta beton atarken nelere dikkat edilmesi konusunda çok önemli tüyolar verdi.

“Genel bir kanı vardır. ‘Soğuk havada beton atılmaz” diye. Bu doğru bir tespittir. Ancak siz gerekli tedbirleri alırsanız, her şartta her zaman beton atabilirsiniz. Sıcakta beton attığınız gibi soğuk havada da beton atma şansınız var.

TSE 500 standartlarına göre artı 5 derece ve altındaki hava şartları, biz inşaat mühendisleri için soğuk hava sayılır. Çünkü 5 derecenin altında betonun tamamlayıcı hidratasyon ısısını sağlamak zordur. Ancak, destekleyici yapıya ve mekanizmaya ihtiyaç vardır.

Soğuk havada beton atmanız gerekiyorsa, çimentonun, suyunun ve agreganın sıcaklığının 5 derecenin fazla olmasını sağlamanız gerekiyor. Ya da sıcaklığın 5 derece üzerinde olmasını sağlayacak şekilde üzerini örtmeniz gerekir.

Yazın nasıl bir tişörtle gezebiliyorsanız, kışında palto kaban gibi vücut ısınızı yükseltecek palto, kaban, kazak gibi giysiler giyiyorsanız, inşaatınıza atacağınız betonun da ısı dengesini sağlamak zorundasınız.

Bugünden itibaren havalar soğuyacağı için, soğuk ortamda beton atmak isteyen arkadaşların daha itinalı ve daha dengeli özel tedbirler alarak beton atmasında fayda olacağını söyleyebilirim.”

(SALİH KILINÇ / HABER)