İçişleri Bakanlığı seçim genelgesi yayımlandı!

Bugün İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin Valiliklerine genelge gönderildi. Bu genelgede seçim günü alınacak olan tedbirler yayımlandı.
İçişleri Bakanlığı seçim genelgesi yayımlandı!

İçişleri Bakanlığı tarafından son dakika yayımlanan seçim genelgesi ile birlikte 81 ilin Valiliklerine 14 Mayıs tarihinde alınması gereken önlemlerden bahsedildi. Toplamda 61 maddeden oluşan genelgede “ İçişleri Bakanlığı, Merkez/Taşra Teşkilatı Planlaması”, “Oy Verme Günü Alınacak Tedbirler”, “Oy Verme Günü ve Sonrasında Alınması Gereken  Tedbirler” ve “Diğer Hususlar” başlıkları ile Seçim Tedbirleri Genelgesi yayımlandı! 

SEÇİM TARİHLERİ AÇIKLANDI! 

Konuya ilişkin yayımlanan genelgeye göre 14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlerin ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs günü yapılmasının beklendiği öğrenildi. Bununla birlikte de bu süreç içerisinde huzur ve güven ortamının oluşması için Valiliklere gönderilen genelgede tedbirler şu şekilde verildi;

600 BİNDEN FAZLA PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ! 

Seçim gününde alınan tedbirler hakkında yapılan açıklamalara göre 600 binden fazla kişinin görevlendirildiği açıklanarak, "Seçim güvenliği kapsamında; 326 bin 387 Emniyet Genel Müdürlüğü, 196 bin 197 Jandarma Genel Komutanlığı, 2 bin 800 Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 58 bin 658 güvenlik korucusu ve 17 bin 209 gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere 601 bin 251 personeli görevlendirildi. 

Ayrıca kolluk birimlerine  ait 73 Helikopter, 8 Uçak, 61 İHA/İKU, 6 bin 708 ZMA, 754 TOMA Aracı, 244 bot/gemi göreve hazır vaziyette bulunacak. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı adayları, bakanlar ile siyasi partilerin genel başkanlarının katıldıkları seçim ziyareti ve faaliyetlerinde güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirler en üst seviyede alınarak, titizlikle uygulanacak." şeklinde açıklamalar yapıldı. 

GÜVENLİKLER ARTIRILDI! 

Konuya ilişkin yapılan yeni açıklamalara göre üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı öğrenilerek, "Sandık seçmen listelerinin bulunduğu yerlerde, oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basımı yapılacak pusulaların seçim kurullarına intikali sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınacak. Başta güvenlik güçleri olmak üzere seçimlerde görev alacak personelin seçimlerle ilgili mevzuat, Yüksek Seçim Kurulunun ilgili kararları ve uygulamaya ilişkin diğer hususları kapsayacak şekilde hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Oy verme günü öncesi, oy verme günü ve sonrasında kamu görevlileri ve güvenlik güçleri, idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınılacak.
 
Kamu binaları, siyasi parti binaları, mabetler, yabancı ülke temsilcilikleri, uluslararası kuruluşların ülkemizdeki temsilcilikleri, seçim büroları ve benzeri hassas noktalara yönelik alınan koruma tedbirlerinin gözden geçirilerek ihtiyaç halinde ilave diğer tedbirler alınacak. Metropol şehirler, turizm bölgeleri ve ormanlık alanlar başta olmak üzere vatandaşların yoğun olarak bulunduğu umuma açık yerler, turistik bölgeler, havaalanı, deniz limanı, otobüs terminali, tren istasyonu, çarşı, alışveriş merkezi, pazar, metro, vb. yerlerde alınan güvenlik tedbirleri gözden geçirilerek artırılacak." şeklinde yapılan açıklamalar ile oy pusulası için sağlanması gerekenler ifade edildi. 

Tüm bunların yanı sıra ise; 

  • Enerji dağıtım merkezinde tedbirlerin alınacağı, 
  • Kamera ve aydınlatma sistemlerine özel önlemlerin verileceği, 
  • Sosyal medya provokasyonlarına müdahalelerin yapılacağı 
  • Seçim gününde devriye sayısının artacağı ve 
  • Oyların korunması için muhafaza edileceği binalarda da önlemlerin artırılacağı ifade edildi.