IBAN’a para atmak yasak mı, tehlikeli mi? IBAN’a para atmak suç mu?

Son günlerde IBAN’a para atmak suç mu, yasal mı? sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Özellikle esnaf ve işyerlerinin merak ettiği IBAN aracılığı ile ödeme Maliye Bakanlığı tarafından takibe alınacak.
IBAN’a para atmak yasak mı, tehlikeli mi? IBAN’a para atmak suç mu?

Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamasında IBAN ödeme sistemine ilişkin çalışmaların tüm hızıyla devam edeceğinin altını çizerek, kayıt dışı paranın da takibini yapacağını vurguladı. Peki, IBAN’a para atmak yasak mı, tehlikeli mi? IBAN’a para atmak suç mu?

Maliye Bakanlığı, son olarak IBAN üzerinden ödeme yapılan işyerlerini takip altına almaya başladı. Konuya ilişkin Vergi Hukuku Uzmanı Avukat Aslanpınar yaptığı açıklamasında banka hesaplarına bloke bile konulabileceğini belirtti.

IBAN’A PARA GÖNDERMEK YASAK MI?

IBAN’a para gönderme, işlemlerin doğru bir şekilde yapıldığı sürece elbette suç değil. Miktarların doğru girilmesi, taraflarının adının belirtilmesi ve ödeme türünün doğru seçilmesi durumunda IBAN’a para göndermek yasak değil. Ancak para kaçırmak, vergiden kaçmak gibi durumlardan dolayı başka bir kişinin IBAN’ı üzerinden para transferi işlemi yapmak yasal değil!

ESNAF IBAN’A ÖDEME İSTEYEBİLİR Mİ?

Son dönemlerde pek çok esnaf ödeme yöntemi olan IBAN’ı gösteriyor. Mal ya da hizmet alan arasında hesaplarda para transfer işleminin açık ve şeffaf bir şekilde yapması, açıklama kısmına doğru ifadeler yazılması, gönderilen paraya göre fatura kesilmesi mevcutsa bu durumda bir sorun olmamaktır. Konuya ilişkin Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Madde 17’de işletmelerin, müşterilerin yapmış oldukları mal ve hizmet alımları karşısında ödeme türünü banka kartı ya da kredi kartı ile yapabileceklerini ve bunu kabul etmek zorunda olduklarını net bir şekilde ifade edilmiştir. Buna göre işletmeler müşteriyi IBAN ile ödemeye zorlayamaz.