Haziran Ayında Yerli Koronavirüs Aşısı Geliyor

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın vatandaşları sevindirecek önemli bir açıklamada bulundu. Akın’ın açıklamasına göre Haziran ayında yerli koronavirüs aşısı uygulanmaya başlayacak.
Haziran Ayında Yerli Koronavirüs Aşısı Geliyor

Bilim Kurulu Üyesi Tarih Verdi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, bir süredir beklenmekte olan bir gelişmeyi kamuoyuna duyurdu. Akın’ın yapmış olduğu açıklamaya göre Haziran ayı itibari ile yerli koronavirüs aşısının kullanımına başlanması planlanıyor.

Bilindiği gibi ülkemizde 2020 yılının Aralık ayından beri Çin’de üretilmiş olan CoronaVac aşısı kullanılıyor. Bu durum her ne kadar uzunca bir süre tartışma konusu olsa da hala Çin’de üretilmekte olan aşıyı kullanmaktayız. Bu doğrultuda öncelik 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarındaydı. Sonrasında ise 60-65 yaş aralığındaki yaşlılara aşı uygulaması yapılmaya başlandı.

Bir yandan aşılama çalışmaları devam ederken bir diğer taraftan da ülkemizde yerli koronavirüs aşısı üretilme çalışmaları devam ediyor. Bu aynı zamanda aşılama çalışmalarının hızlanacağı anlamına geliyor. Çünkü Çin’den 50 milyon doz aşı alınmış olmasına rağmen aşılar parça parça geliyor. Bu ise aşılama çalışmalarında yalnızca öncelikli kesimlerin aşı olabilmesine vesile oluyor.

Faz-3 Çalışmalarından Olumlu Sonuç Bekleniyor

Ülkemizde yapılan çalışmalar ise hem bu durumun hem de Çin aşısının güvenilirlik durumunun önüne geçecek nitelikte. Bu bağlamda ülkemizde yerli koronavirüs aşısı çalışmaları devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Levent Akın yerli aşıya dair son gelişmeleri iletti.

Levent Akın’ın ilettiğine göre Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde (ERAGEM) çalışmaları devam eden yerli koronavirüs aşısının Haziran ayı itibari ile Faz-3 çalışmalarından olumlu sonuç alınacak. Elbette bunun yalnızca bir tahmin olduğunu sözlerine ekleyen Akın, Haziran ayından kısa bir süre önce veya sonra da bahsi geçen durumun hayata geçebileceğini iletti.

Prof. Dr. Akın ayrıca bu süreçte yaz aylarının gelmesi ile birlikte rehavete kapılmamak gerektiğinin de altını çizdi. Özellikle de 18-40 yaş aralığındaki bireylerin Covid-19 salgınında yeterince dikkatli olmadığını belirtti ve halkı uyardı.