Hatalı Boru Döşediler Cezasını Uşak Köylüsüne Ödettiler

Küçükler Barajından Ayrancı (Comburt) Köyüne kadar yaklaşık 3 kilometre döşenen kalitesiz ana su borusu yüzünden Uşak ve köylüler her yıl milyonlarca lira zarar ediyor.
Hatalı Boru Döşediler Cezasını Uşak Köylüsüne Ödettiler

SALİH KILINÇ ( UŞAK GÜNDEM ) Uşak köylülerini sulu tarıma geçmesini teşvik etmek için, Küçükler, Ayrancı, Baltalı ve Gürlek köylerine de su vermesi gereken 80’lik borunun HTP kalitede malzemeden olması gerekirken, kalitesiz ve kırılgan bir madde olan CTP tipi olması köylüleri canından bezdirdiği gibi, her yıl en az 30 kere patlayarak çok büyük masraflara yol açıyor.

Köylüler, CTP 80’lik borunun gelen 52 bar su basıncına dayanmak şöyle dursun, 2 bar basınçta patladığını ve bir tamiratın 10 bin TL’ye patladığını, kalitesiz su borularının bakım ve onarımı için yılda yaklaşık 300 bin TL masraf yaptıklarından yakındı.

Maddi yönden bir başka kayıp ise su içerisinde yüzen Murat Dağı Köylülerinin binlerce dekar sulu tarım yapabilecekleri alan bomboş dururken, su olmadığı için sulu tarım yapmamaları oldu.  Bu da ülke ve Uşak ekonomisi için milyonlarca lira kayıp demek. Köylerde yaptığımız araştırmada tarım yapamayan köylülerin Uşak merkezde fabrikalara giderek çalışmayı tercih ettiklerini öğrendik.

Uşak İl Genel Meclisi Eylül Ayı 2. Oturumunda 3. Maddesinde Banaz Ayrancı Köyünde çilek üretimini yaygınlaştırılması hakkında, Tarım ve Diğer Hizmetler Komisyonu tarafından rapor görüşüldü.

Raporda her şeye rağmen Ayrancı köyünde üç çiftçinin 25 dekar alanda 7 ay boyunca başarı ile çilek üretebildikleri ve komisyonun üretimi yerinde görmek için köye gittiği Komisyon Başkanı Tarık Çoruk tarafından açıklandı.

Başka Çoruk’un okuduğu rapordan bazı bölümler:

“Tarım ve Diğer hizmetler Komisyonu üyeleri olarak, Banaz İlçesine bağlı Ayrancı (Comburt) Köyünde birkaç çiftçinin çilek üretimi yaptığı bilgisini aldık. Yerinde incelemek üzere köye ve Comburt Ovasına gittik.

Comburt Ovası: Ayrancı Köyü, baltalı, Küçükler ve Çamsu köylerini kapsayan bir ova olup, üzerinde fasulye, ayçiçeği ve pancar ile yem bitkilerinden; yonca, slajlık darı üretimi ve kuru tarım yapıldığını tespit ettik. Ova üzerinde hiç meyvecilik yapılmadığını gördük. Serin bir iklim olmasına rağmen burada çok güzel meyvecilik yapılabilir kanaatindeyiz. Buranın iklim yapısı ve toprağı çok güzel görünüyor.

Comburt Köyü Sulama Suyu Kooperatif Başkanından Comburt Ovasının sıkıntıları konusunda bilgi aldık. Comburt Köyünde çilek üretim yapan 3 çiftçi ile görüştük. Çok ilginçtir, burada çilek üretimi Mayıs ayı sonunda başlayıp 7 ay boyunca hasat ediliyor. Üretimi yaygınlaştığı takdirde bu Comburt Ovasında yeni bir geçim kapısı demektir. Sivaslı ve ilimizde çilek üretimi biterken Comburt Ovasında 7 ay boyunca üretim yapılması her bakımdan büyük bir avantajdır.

Kalitesiz ana boru suyun basıncına dayanmıyor

Ancak, çiftçilerden edindiğimiz bilgilere göre köyde sadece üç kişinin çilek üretimi yapmasının nedeni sulama konusunda yaşanan sıkıntıdır. Comburt Köyü Sulama Suyu Kooperatif Başkanından aldığımız bilgiye göre Küçükler Barajından Comburt Köyüne kadar döşenen yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki ana boruda basınca dayanamayıp patlamalar yaşanmakta. Bu patlamalar yılda yaklaşık 30 kez yaşanmakta. Ve bir patlamanın kooperatife maliyeti 7 bin 500 TL ile 10 bin TL arasında değişmektedir. Ayrıca tamirat işlemi günlerce sürdüğü için köylüler su alamamakta, bu nedenle de sulu tarım yapmak yerine şehir merkezine giderek fabrikalarda çalışmayı tercih etmektedir.

Buradaki sulama tesisatının ana borusu tamamen değiştirildiği takdirde düzenli su akışı sağlanır, böylece sulu tarım çeşitleri artar kanaatindeyiz.

Komisyonumuzun incelemesi sonucunda; Comburt Ovası’nda düzenli sulama yapıldığında hem ürün veriminin ve çeşidinin artacağı, hem de Uşak’ın Türkiye’nin çilek üretiminde söz sahibi olacağı kanaatindeyiz.”

Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar da Comburt Ovası’na İl Özel İdaresi’nden gereken desteği verilmesini istedi ve diğer ilçelerde de Comburt Ovası gibi verimli alanların tespit edilerek buralarda da sulu tarım yapılmasına ön ayak olunması gerektiğini belirtti.