Hafızlar yeni dönemde Arapça konuşur hale gelecekler

Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre dokuz ildeki kız ve erkek Kur’an kurslarında hafızlık yapan öğrencilere Arapça dersleri verilecek. Açıklamayı yapan Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Dinç, Eylül ayından itibaren pilot bölge seçilen okullarda başlayacak uygulama sayesinde ilk defa Arapça dersleri verileceğini söyledi. 
Hafızlar yeni dönemde Arapça konuşur hale gelecekler


Diyanet İşleri Başkanlığı eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç yaptığı açıklamasında ‘‘İstiyoruz ki hafızlarımız sadece Kur’an’ın lafzını ezberlemekle kalmasın, onun anlam dünyasına sahip olsun. Hafızlarımızın ezberledikleri Kur’an’ın ayetlerinde Allah ne buyuruyor, bizden ne istiyor gibi Kur’an’ın anlamına da vakıf olacak şekilde Arapçayı içine alan eğitim programımız eylül ayında başlayacak’’ dedi. On beş gün önce ülke genelinde yapılan Hafızlık Tespit Sınavı’na 8 bin 120 kişi müracaat etti. Sınava giren kişilerden en küçüğü 9 yaşında iken, en büyüğü de 79 yaşındaydı. Ve Hafızlık Tespit Sınavı’na giren kişilerden de 5 bini başarılı oldu. Şu anda Türkiye genelinde 142 bin 126 kişi hafızlık belgesine sahip! Ve bu hafızların 50 binini de kadınlar oluşturmakta. 

Açıklamasına devam eden Kadir Dinç, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yaptığımız pek çok ilklerimiz var. Bir taraftan 4-6 yaşa yönelik Kur'an kurslarımız ki özellikle erken çocukluk döneminde değer eğitimlerini gerçekleştirdiğimiz, büyüğü küçüğü biraz daha dini değerlerle buluşarak tanıdıkları, çocuklarımızın bir nevi şahsiyet ve ahlak gelişimine katkı sağlayacak Kur'an kursu faaliyetlerimiz devam ediyor, diğer yandan da bu kurslarda görev alacak personelimizin çocuk eğitimleriyle alakalı eğitimlerini üniversitelerle iş birliği yaparak gerçekleştiriyoruz." dedi.

TÜRKİYE'NİN TÜM İLLERİNDE UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Proje başladıktan sonra elde edilen veriler dikkate alınacak ve pilot bölgelerde uygulanan program, Türkiye’nin tüm illerinde uygulanmaya başlayacak. Uygulamayla ilgili dikkat çeken bir diğer husus ise A grubu Kur’an kurslarında Arapça derslerinin vaiz, müftü ve işinin ehli hocalar tarafından verilecek olması. Arapça derslerinde Arapça okuma ve yazma, sarf ve nahiv dersleri verilecek. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kişiler ise bir yıllık sürecin sonunda sertifika alacak. Hafızların başarılı olarak alacağı sertifikalar ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mülakat yaptığı sınavlarda karşılığını bulacak.