Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur

Fahri trafik müfettişi olmak isteyen kişilerin en az 40 yaşında olması gerekiyor.
Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur

Buna ek olarak en az 10 senelik sürücü belgesine sahip olmak, yüksek okul mezunu olmak ve kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak gibi şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Fahri trafik müfettişi sayısının 35 bine yaklaşacağının açıklanması ile birlikte, bu mesleğe olan başvurular da ciddi oranda arttı. Fahri trafik müfettişliği ile trafik denetimlerinde söz sahibi olmak mümkündür. Fahri trafik müfettişleri sürücülerin Karayolları Trafik Kanunları’na göre kurallara uyup uymadığını denetliyor. Trafik güvenliğini sağlamak adına fahri trafik müfettişlerinin önemli bir rolü olduğu biliniyor.

Fahri Trafik Müfettişi Olmak için Hangi Belgeler Gerekiyor?

Fahri trafik müfettişi olmak için gereken belgeler artık bizzat götürülmüyor. İstenilen belgeler online sistem üzerinden görüntülenebiliyor. Fahri trafik müfettişi olmak isteyenler için bakılan belgeler arasında şunlar yer alıyor:

  • Öğrenim belgesi,
  • Sürücü belgesi bilgileri,
  • Sabıka kaydı olup olmadığı,
  • TC kimlik no,
  • Adres bilgileri gereklidir.

Fahri Trafik Müfettişliği Nasıl Sonlanır?

Fahri trafik müfettişliğinin sonlanması Emniyet Genel Müdürlüğü’nün teklifi ve Bakanlığın onayı ile olur. Bir sene süre ile trafik kural ihlali ve tespit tutanağı düzenlemeyen müfettişlerin görevi sona ermiş olur.

Fahri Trafik Müfettişi Olmak için Şartlar Nelerdir?

Fahri trafik müfettişi olmak için şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Müracaat tarihinden itibaren toplam 5 sene içinde hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması gerekiyor.
  • Kişinin en az 40 yaşında olması isteniyor.
  • Başvuru yapan kişi yüksek okul mezunu olmalıdır.
  • Kişi kamu hizmetlerinden yasaklı olmamalıdır.

Fahri trafik müfettişi olmak için gerekli şartları yerine getiren kişiler, ikametlerinin bulundukları ildeki Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine müracaatlarını gerçekleştirebilirler. Başvuru sırasında kişilerin herhangi bir belgeyi yanında götürmeleri de gerekmiyor. Kurum online sistem üzerinden gerekli olan belgeleri görüntüleyebiliyor. Fahri trafik müfettişleri tamamen gönüllülük esasına göre alınmaktadır. Tespit edilen kural ihlalleri için tutanak tutuluyor ve bu tutanaklar 7 gün içinde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilebiliyor.