Elektrik, su, konut, ulaşım ve daha fazlası: Şehit Yakınlarına ve Gazilere verilen özel haklar
Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı, şehit yakınları ile gazilere yönelik kapsamlı destek programlarını 2025 yılında da sürdürüyor. Bakanlık, düzenli yardım programlarının yanı sıra şehit yakınları ve gazilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli destekler sunuyor. Vatandaşlar bu desteklerden faydalanmak için ikamet ettikleri bölgedeki en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurabilirler.
İSTİHDAM VE EKONOMİK DESTEKLER
Devlet, şehitlerin eş ve çocuklarından birisi ile anne-baba ve kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki yakınına kamuda istihdam hakkı tanıyor. Aynı şekilde, gazilerin kendilerine veya lehine feragat ettikleri bir yakınına da istihdam imkanı sağlanıyor. Bugüne kadar 47.437 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamu kurumlarında istihdam edildi.
Görevi nedeniyle malul hale gelen personele veya şehit olması durumunda hak sahiplerine en az 30 yıl hizmet yapmış gibi aylık bağlanıyor. Şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilere yılda bir kez ek ödeme yapılıyor. Ayrıca, şehit yakınları ve gazilerin süreklilik arz etmeyen temel ihtiyaçları da karşılanıyor.
ULAŞIM VE KONUT AVANTAJLARI
Hak sahibi şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınları şehir içi toplu taşıma hizmetleriyle demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından ücretsiz yararlanabiliyor. Bu kapsamda 210.115 ücretsiz seyahat kartı sahiplerine ulaştırıldı.
Konut konusunda da önemli destekler sunuluyor. Şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları emlak vergisinden muaf tutuluyor. Şehitler ile gazilere bir konutla sınırlı olmak üzere faizsiz konut kredisi imkanı sağlanıyor. Terörle mücadele sırasında şehit olan kamu görevlilerinin hak sahipleri ile malul gazilere 10 yıl süreyle rayiç bedel üzerinden kira yardımı ödeniyor. Sıra tahsisli konutlarda şehit yakınları ve gazilere artı 40 puan veriliyor.
EĞİTİM VE SAĞLIK ALANINDAKİ DESTEKLER
Şehit ve gazi çocukları, KYK'nin verdiği yükseköğrenim bursundan ve yurtlarından öncelikli ve ücretsiz yararlanma hakkına sahip. Asayiş ve güvenlik kapsamında şehit veya gazi olanların çocukları sınavsız paralı yatılı öğrenciliğe alınıyor. Özel öğretim kurumlarının yüzde 3'lük kontenjanı dahilinde ücretsiz eğitim imkanı sunuluyor. Üniversitelerde açıköğretim ve ikinci öğretimde katkı payı/öğrenim ücreti muafiyeti sağlanıyor.
Sağlık alanında, terörle mücadelede malul hale gelen gaziler ile bakıma muhtaç vazife malullerinin ortez, protez ve diğer iyileştirici araç gereçleri karşılanıyor. Şehitlerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları, gaziler ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere sağlık hizmetlerinde katılım payı muafiyeti tanınıyor. Gaziler, sağlık kuruluşlarına başvurularında öncelikli hizmet alıyor.
GÜNLÜK YAŞAMI KOLAYLAŞTIRICI İMKANLAR
Şehit yakınları ve gazilere ikametgahlarında kullandıkları elektrik ücretlerinde en az yüzde 40, su ücretinde yüzde 50 indirim uygulanıyor. Şehitlerin eş veya çocuklarından birine, eşi veya çocuğu yoksa anne veya babasından birine bir araçla sınırlı olmak üzere araç alımlarında ÖTV muafiyeti sağlanıyor. Yüzde 90 ve üzeri engeli olan gazilerin ÖTV muafiyetinden yararlanarak aldıkları araçlar MTV'den muaf tutuluyor.
Kültürel alanda da destekler sunuluyor. Şehit dul ve yetimleri ile gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları müze ve ören yerlerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Eş ve çocuklar Devlet Tiyatroları'ndan ücretsiz faydalanabiliyor.