Elektrik kesintileri hem köylülere hem ülke tarımına zarar veriyor

Uşak Merkez ilçeye bağlı Muharremşah, Kalfa Mahalleleri, Kediyünü, Yapağılar, Koyunbeyli ve Ortaköy hattında yetersiz kalan trafolar yüzünden her gün 4-5 saat elektriksiz kalan köylüler isyan etti.
Elektrik kesintileri hem köylülere hem ülke tarımına zarar veriyor

Eskiden köy olan Muharremşah Mahallesinde Uşak’ta en çok sulu tarımın yapıldığını belirten köylüler, yağmurda, aşırı sıcakta, trafolarının patladığını, elektronik eşyalarının bozulduğunu, daha da önemlisi, sulayamadıkları tarım ürünlerinin mahvolmasından yakındılar ve yetkililerden dertlerine çare bulmalarını istediler.

Muharremşah Mahallesinde hatırı sayılır şekilde sulu tarım yapıldığına dikkat çeken köylüler, elektrik kesintileri yüzünden su pompalarını çalıştırmadıklarını, hem kendilerinin, hem de ülke tarımının büyük zarar gördüğünü söylediler.

Köylüler, gece giden elektrikler yüzünden çocuklarının gaz lambasında ders çalıştığını ve her gün en az 4 saat elektrik kesildiğini de belirttiler.

İNEKLERİ BİLE SAĞAMIYORLAR

Muharremşah Mahallesinde sulu tarım yapıldığı için tarlalara su temin ettikleri elektrik pompaları kesintiler yüzünden devre dışı kalıyor ve ürünler sulanamıyor. Köylülerin verdiği bilgilere göre; yörede yılda yaklaşık 20 bin ton kurutmalık domates yetiştiriliyor ve ihraç ediliyor. 400 dekarlık alanda pancar Ekimi, 3 bin dönümlük bir alanda slajlık mısır, ayrıca bezelye, haşhaş gibi tarım ürünleri yetiştiriliyor.

Bu tarımsal faaliyetlerin 365 gün devam ettiğini kaydeden üreticiler, kendilerinin yanı sıra aynı sorunu yaşayan Kalfa, Kediyünü, Yapağılar, Koyunbeyli ve Ortaköy gibi köylerle birlikte yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam ettiklerini de sözlerine eklediler.

Köylülerin elektrik kesintileri yüzünden yaşadıkları en ilginç sıkıntı da ineklerin sağılması ile ilgili olmuş. Elektrikle çalışan inek sağma makinası kesintiler yüzünden devre dışı kalınca, inekleri elle sağmak istemişler. Ancak makine sağımına alışkın olan inekler elle sütlerini sağdırmıyormuş. Sütü sağılmayan ineklerde de hastalık meydana geliyormuş.

KENDİ PARALARIYLA ALDIKLARI TRAFODA YANDI

Eski trafolardan verim alamayınca kendi paralarıyla trafo almak zorunda kaldıklarını ifade eden üretici Serkan Dalkılıç; “Muharremşah Mahallesinde 150 -200 dekarlık bir alanda tarım yapıyorum. Muharremşahlılar olarak elektrik kesintilerinden bıktık usandık. Bu yıl tarım sezonu başlarken Mayıs ayı başında trafomu değiştirdim. Elektrik aniden gidiyor ve geri geldiğinde trafolarımızı patlatıyor.

Geçen hafta yine elektrik gidip gelince trafom yine patladı. 35 bin TL verip yine değiştirdim. Ben bu paranın peşinde değilim. Elektrik enerjisi aldığımız trafodan benimle birlikte 4 üretici daha elektrik enerjisi alıyor. Hepimizin sulama yaptığı tarım alanın toplamı 400 dekarı buluyor.

Elektrik olmadığı için tarlamı sulamadığım zaman benim tonajdan zararım var. Mahsulden zararım var. Mahsulün kalitesi düşüyor. Yine zarar ediyorum. Uşak çevresinde sulu tarım yapan tek köy biziz. Bu elektrik kesintilerinden bıktık usandık. Tarlaya gübre atıyorum. Elektrik gidince sulama yapamadığım için gübre hiçbir işe yaramıyor. Gübrenin bir çuvalı olmuş 1500 -2000 TL. Elektrik olmayınca su pompaları çalışmıyor. Su geri geliyor. Gübrelerimizde mahsulümüzde mahvoluyor.

Bu elektrik kesintilerinden bıktık usandık. Yetkililerden bu derdimize bir çare bulmalarını istiyoruz” ifadesini kullandı.

(SALİH KILINÇ / HABER)