Efe Tahir ölümünün 28. Yılında fotoğraf sergisi ile anıldı

Türk Futbol tarihine kazandırdığı ünlü kaleciler yüzünden adı “Kaleci Fabrikası” na çıkan Tahir Topaloğlu, ölümünün 28. Yılında düzenlenen fotoğraf sergisi ile anıldı.
Efe Tahir ölümünün 28. Yılında fotoğraf sergisi ile anıldı

Antrenör Ergün Özenirler ve çocuklarının elinde bulunan yaklaşık 60 kadar fotoğraf, plaket ve kupalardan oluşan sergi, Uşak kente Tarihi Müzesinde düzenlenen bir törenle açıldı. Serginin organizasyonu gerçekleştiren Uşak Kent tarihi Müzesi Müdürü Arkeolog Cengiz Doğan serginin 10 boyunca açık kalacağını söyledi.

Serginin açılışını gerçekleştiren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşakspor tarihine damga vurmuş kaleci antrenörü Tahir Topaloğlu (Efe Tahir) anısını yaşatmaktan ve gelecek nesillere aktarmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Uşak Belediyesi olarak her zaman sporun ve sporcunun yanında oldukalrını kaydeden Çakın, rahmetli Tahir Topaloğlu başta olmak üzere Uşakspor tarihinde emeği geçen tüm sporculara saygılarını sundu ve sergide katkısı bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

ASKF Uşak Başkanı Osman Kocabıyık’ta konuşmasında Başkan Çakın’dan yeni yapılacak statta bir Uşakspor Müzesi kurulması talebinde bulundu.

Çakın, merhum Efe Tahir’in oğlu Mehmet Topaloğlu ve sergiye katkıda bulunan Antrenör Ergün Özenirler’e birer teşekkür plaketi verdi. Fotoğraf sergisinin gezilmesi ile açılış töreni sona erdi.

Tahir Topaloğlu (Efe Tahir) Kimdir?

1926 İstanbul doğumludur. İstanbulda mahalle takımlarında futbola başlar, Oradan 43-44 yılında Kasımpaşa takımına geçer. Kasımpaşa takımının kalesini 3-4 yıl başarıyla koruduktan sonra İstanbul takımlarından transfer teklifleri alır. Fenerbahçe, Beşiktaş, Beyoğluspor gibi takımların antrenmanlarına katılır. Ancak evli olduğu için transferde o yıllar geçimini sağlayacak para veremediklerinden dolayı 1949-50 yılında İzmir Yün Mensucat takımına transfer olur. Yün Mensucat takımında iki yıl oynadıktan sonra Sait Altınordu'nun ısrarıyla 1952-53 sezonunda İzmir Altınordu takımına transfer olur. İki yılda Altınordu takımında oynar. Bu arada İzmir'in en başarılı kalecisi olduğundan İzmir karmasının bütün maçlarında kalesini korur.

1950 yılında Uşak Şekerspor kulübü kurulur, Takımın başına İstanbul'un tanınmış Futbolcusu ve antrenörü Ruşen Erman getirilir.

İstanbul takımlarında birlikte oynayan Efe Tahir ve Ruşen Erman 1956 yılında İstanbul da karşılaşırlar. Ruşen Erman Efe Tahir'le anlaşır ve 1956-57 sezonunda Uşak Şekerspor'a getirir. Uşak Şekerspor Müessese takımı olmasından futbolcuları işçi olarak alır ve dolgun maaşla birlikte lojmanda verir, Bundan dolayı İzmir ve İstanbul futbolunun evli olan önemli isimleri Uşak Şekerspor'a transfer olur. Profesyonel takım gibi transferler yapan Şekerspor Uşakta her yıl rakipsiz şampiyon olur. Türkiye Grup maçlarında ve Şekerspor gruplarında Şampiyon olur.

Efe Tahir Topaloğlu,1965-66 yıllarına kadar Uşak Şekerspor'da futbol oynar. Futbolu bıraktıktan sonra Futboldan kopamaz ve Uşak bölgesinde yıllarca hakemlik ve gözlemcilik yapar.

1967 yılında Kurulan Uşakspor'da kurucular arasındadır. Hatta oyuncu transfer komitesinde oyuncu alınmasında, Fenerbahçe'nin meşhur Kalecisi Selahattin Ünlü'yü eski futbolcu Nihat Talay'la birlikte getirir.

1968-69 yılında Uşakspor'un başına Beşiktaşlı ve Altınordu'lu Bülent Esel hoca olunca, Efe Tahir Topaloğlu kaleci antrenörü olarak görev yaptı.1975 yılına kadar Uşakspor’da kaleci antrenörlüğü döneminde Kaleci Cemalettin Ersoy, Rasim Kara, Adil Eriç, Faik gibi meşhur kaleciler yetiştirmiştir.

O dönemde Uşak, spor basınında “Kaleci fabrikası” başlığı ile yer bulmuştur. Şeker Fabrikasından emekli olduktan sonra da futbolla hiç alakasını kesmemiş, üç oğlunu da futbolcu yapmıştır. Efe Tahir Topaloğlu 1994 yılında 68 yaşında vefat etti.

(SALİH KILINÇ / HABER)