Durmuş Hoca’dan acı reçete

Seçim çalışmaları için Uşak’a gelen Merkez Bankası eski Başkanı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.
Durmuş Hoca’dan acı reçete

Durmuş Yılmaz, hükümetin zamanında ekonomik tedbirleri almadığını öne sürerek, şu anda büyük bir ekonomik krizin eşiğinde olduğumuza dikkat çekti. Yılmaz, ekonomik krizden çıkmanın acı reçetesini de “Hükümetin kemer sıkma politikası uygulaması” ve kendisinin de istemediği halde döviz bulmak için IMF’ye başvurulması” olarak açıkladı.

“BU KRİZ DİĞER EKONOMİK KRİZLERE BENZİMİYOR”

İşte Durmuş Hoca’dan ekonomik kriz tespiti ve çözümü için acı reçeteler:

“Şu anda mevcut hükümet “Kriz” sözünü hiç sevmiyor. Biz de kriz demeyelim. Ekonomik sıkıntı diyelim. Ama bana göre bu yaşanan büyük bir krizdir.

Kriz ne demektir? Bir oluşumun zirve yaptığı noktadır. O noktada olay sürdürülemez hale geliyorsa o zirve krizin başladığı noktadır. O noktadan sonra ekonomik daralma gelir, üretimde daralma gelir. Bunun adına ‘Recension” denir. Bu olay bir müddet devam ettikten sonra ekonomi yeniden yapılanır ve geri çıkar.

Türkiye olarak şu anda geldiğimiz nokta itibarıyla böyle bir krizin başlangıç noktasındayız. Türkiye ilk kez reel sektörün problemli olduğu bir kriz yaşıyor. Daha önce yaşadığımız 1994, 2001 ve 2009 ekonomik krizlerine benzemeyen bir kriz ile karşı karşıyayız. Bu hiç karşılaşmadığımız bambaşka bir krizdir.

Dolaysı ile seçimden sonra hükümet, geniş bir kemer sıkma politikasını öne çıkaracak, bir takım zam ve vergiler koyarak ekonominin iki yakasını bir araya getirmeye çalışacaktır.

“DÖVİZ İÇİN TEK ÇARE IMF”

Burada kendi iç dinamiklerimizle bütçeye çeki düzen verip ekonominin yakasını paçasını düzenlesek de döviz getirecek kaynaklarımız yok. Bu kaynaklara ulaşabilmek için de ben kesinlikle istemiyorum ve karşıyım ama hükümet, toplumdan da destek alarak IMF’yle anlaşmak zorunda kalacaktır. Ben, Durmuş Yılmaz olarak IMF’ye gitmeyi hiç istemiyorum. Çünkü, IMF’yi kendi ülkenizin ekonomik politikalarını belirlemede bir nevi ortak ediyorsunuz.

Durmuş Hoca, “Peki Sizce hükümet IMF’ye gitmeye mecbur mu?” sorusuna da, “Hükmet bundan bir buçuk yıl önce ekonomide doğru kararları almış olsaydı IMF’ye gitmek zorunda kalmazdı. Şu an döviz bulmak için mecburdur. Aksi takdirde TL döviz karşısında büyük değer kayıplarına uğrar. IMF’den döviz bulduğu takdirde değerini korur ve ekonomi düzelmeye başlar” şeklinde cevap verdi.