DSİ Uşak’a 1,4 milyar liralık 129 tesis yaptığını açıkladı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, son 20 yılda Uşak’a 1,4 milyar liralık yatırım yaparak tam 129 tesisi vatandaşın hizmetine sunduğunu açıkladı.
DSİ Uşak’a 1,4 milyar liralık 129 tesis yaptığını açıkladı

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, kentte18 baraj, 15 gölet inşa edildiği ve bölge ekonomisine yılda 369 milyon liralık ek katkı sağlandığı vurgulandı.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla Ülkemizin dört bir yanında milletimizin refah düzeyini artıran yatırımları hayata geçiriyor.

Değeri her geçen gün artan “su” DSİ eliyle başta sağlıklı içme suyu olmak üzere, tarım, enerji, hizmet ve çevre gibi farklı sektörlerde değerlendiriliyor. “Su’da Sıfır İsraf” hedefiyle çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına da imkan sağlıyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son yıllarda DSİ marifetiyle hizmete açılan tesislerin yanı sıra plan ve proje aşamasındaki yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulundu; “1954 yılından bugüne, Ülkemizin kalkınması için inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu; başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede değerlendiren DSİ, son 20 yılda toplam 477 milyar liralık yatırım yaparak 9.585 tesisi hizmete açmış ve aziz milletimizin gönlünde yer edinmiştir.” dedi.

DSİ Son 20 Yılda 716 Baraj İnşa Etti

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Son 20 yılda yaklaşık 477 Milyar Liralık yatırım yaptık. Bu kapsamda son 20 yılda; 716 baraj, 481 gölet ve bent, 101 yeraltı depolama tesisi, 1.633 sulama tesisi, 318 toplulaştırma projesi, 326 içme suyu ve atıksu tesisi, 615 HES ve 5.395 taşkın koruma tesisi olmak üzere toplam 9.585 adet tesisi hizmete aldık.” İfadelerini kullandı.

Uşak’a 18 baraj, 15 gölet

Ege’nin kalbi Uşak’ın ekonomisini canlandırmak için DSİ Genel Müdürlüğü’nün 20 yıl önce başlattığı yatırım seferberliği çerçevesinde il genelinde 18 baraj, 15 inşa edildi. Bu tesislerde toplam 47 milyon m3 su depolanabildiğini anlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ” Şu anda Uşak genelinde 1 baraj 1 de gölet inşaatımız sürüyor. Plan- proje aşamasında ise 6 baraj ve 3 göletimiz var. Projelerimizin hepsi tamamlandığında yaklaşık 107 milyon m3 daha suyu depolayabilir hale geleceğiz. Hedefimiz Uşak’ın su sıkıntısını minimum seviyeye indirmek” dedi.

Uşak’ın içme suyu problemi kalmayacak

Uşak’ın içme suyu problemini çözmek amacıyla da son 20 yılda 2 tesis inşa ettiklerini hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta bu tesislerden kent yılda 6.4 milyon m3 içme ve kullanma suyu verildiğini belirtti. “Yaklaşık 100.000 kişinin içme ve kullanma suyunu temin ediyoruz” dedi.

Mehmet Akif Balta, Uşak’a yılda 23,01 milyon m3 içme ve kullanma suyu daha sağlayacak 5 projenin ise plan-proje aşamasında olduğunu açıkladı.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta Uşak’ta 1 yeraltı suyu depolama tesisinin faaliyette olduğunu da hatırlattı.

107 bin 970 dekar arazi modern sulamaya açıldı

Uşak’ı Türk tarımının öncü kentlerinden biri yapabilmek amacıyla kent genelinde son 20 yılda 45 sulama tesisinin hayata geçirildiğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “2003’ten günümüze kadar 107 bin 970 dekar araziyi borulu basınçlı sulama ile tanıştırdık. Düşen sulama maliyetleri ve artan verim ve ürün çeşitliliği sayesinde 2023 yılı rakamlarıyla bölge ekonomisine yılda 369 milyon lira ilave katkı sağladık. Şu anda inşa aşamasında olan 2 ve plan proje aşamasındaki 7 sulama tesisimiz tamamlandığında yaklaşık 27 bin dekar arazi daha modern sulamaya açılacak. ” diye konuştu.

50 yerleşim alanı taşkınlardan korundu

Su ve sel baskını riskini azaltmak amacıyla dere ıslah ve taşkın koruma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “ 48 projemizi tamamladık. 50 yerleşim yeri ve 8 bin 40 dekar arazide su baskını riskini minimize ettik. Şu anda Uşak genelinde 1 projemiz inşaat, 27 projemiz ise plan-proje aşamasında. Çalışmalarımızı tamamladığımızda 28 yerleşim yeri daha korkulu rüya görmekten kurtulacak. Baskın riski ortadan kalkacak.” Dedi.

Arazi Toplulaştırma çalışmaları devam ediyor

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Uşak’ta 2 proje yürüttüklerini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta 12.500 dekar alanda yürütülen tescil çalışmalarından 11 yerleşim yerinin faydalanacağını söyledi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta” DSİ olarak tüm gücümüzle dün olduğu gibi yarın da Uşaklıların hizmetinde olacağız” dedi.

(SALİH KILINÇ / HABER)