Down sendromlular “+1 farkla bizde varız” dedi

Uşak Gençlik ve Spor Hizmetleri tarafından  "21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü" çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Down sendromlular “+1 farkla bizde varız” dedi

Uşak’taki kutlamalar Uşak Belediye binası önünde oluşturulan kortejin Atatürk Anıtı önüne kadar yürümesi ve burada yapılan basın açıklamasının ardından bowling turnuvası ile sona erdi.

Basın açıklaması yapan Uşak Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Tahir Emre Can, “Uşak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak gençlerimizin, ruhsal bedensel gelişimine katkı sağlamak, kişiliklerini geliştirmek, milli ve manevi ve de insani değerleri tanıması amacıyla müdürlüğümüz bünyesinde, eğitimler, sosyal, kültürel ve toplumsal etkinlikler düzenlenmektedir.

Gençler bizim yarınlarımızdır. Sağlıklı ve dinç bir gelecek istiyorsak gençlere gereken değeri verip onları yetiştirmeliyiz.

Artı bir değer vermemiz gereken birileri var ki; onlar da down sendromlu gençlerimiz, kardeşlerimiz ve yetişkinlerimizdir. Bugün “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dür. Müdürlük olarak bu hayatını kolaylaştırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu yürüyüşümüzün ardından da  Bowling şenliği düzenleyeceğiz” dedi.

Müdür Can, “Bizlerde 46 kromozom varken, onlarda bizden bir fazla olarak 47 kromozom var. Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye genelinde ise kesin olmamakla birlikte 100 bin civarında down sendromlu birey olduğu tahmin edilmektedir.

“21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” tarihinin down sendromlu kardeşlerimiz için farkındalık adına önemli bir gün olduğunu düşünüyoruz” dedi. Bu kapsamada down sendromlu kardeşlerimiz yaşamın her alanına entegre etmek için gerek kurumlara, gerek bireylere çok önemli görevler düşmektedir.

Her şeyden önce down sendromlu bireylerin toplumla yaşamını sürdürmek için ayrımcılık yapmamak gerekir. Bizim onlara borcumuz var. Ayı zamanda onları iyi tanıma ve iyi anlatma yükümlülüğümüz de var.

Unutmayalım ki; down sendromu bir hastalık değil bir genetik farklılıktır. Buradan tüm down sendromlu kardeşlerimizin  “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ”nü bir kez daha kutluyor ve onlara yaşamlarında” başarılar diliyorum “ diyerek konuşmasına son verdi.

21 ve 3 SAYILARININ ÖZELLİĞİ

Uşak Down Sendromlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sevinç Durhan da konuşmasında down sendromu hakkında şu bilgileri verdi: “Birleşmiş Milletler, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart 10 Kasım 2011 kararıyla resmen “Dünya Down Sendromu” günü olarak ilan etmiştir.

21 Marta olarak kabul edilmesinin nedeni 21. Kromozomlarının 2 yerine 3 olması, takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılmıştır. En basit tanımıyla down sendromlu çocukların vücudundaki hücrelerin 46 yerine 47, yani fazladan bir kromozoma sahip olmalarıdır. Down sendromlularda  görülen bazı fiziksel özellikler, çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kalın ense, avuç içerisinde tek çizgi olmasıdır.

Zihinsel gelişimleri geriden gelmekte ama uygun eğitim programları ile pek çok başarıya imza atmakta ve toplum içerisinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler.

Dünya genelinde 6 milyon Türkiye Türkiye’de ise kesin olmamasına rağmen 100 bin civarında insanın bu genetik farkındalığı taşıdığı tahmin ediliyor.

İlimizde, “Uşak Down Sendromlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” olarak 2018 yılı Şubat ayında faaliyetlere başladık. Dernek olarak çok yönlü projelerimizle bu çocuklarımıza hizmet etmekteyiz.”