Diyanet yanıtladı! Ramazan Bayramı'nda oruç tutulur mu? Bayramda oruç tutmak haram mı?

Ramazan Bayramı’nın arefe gününde en çok araştırılan konuların başında bayramda oruç tutulup tutulmayacağı gelmektedir. Ramazan Bayramı’nda oruç tutulur mu? Bayramda oruç tutmak haram mı? İşte merak edilen soruların yanıtı..
Diyanet yanıtladı! Ramazan Bayramı'nda oruç tutulur mu? Bayramda oruç tutmak haram mı?

Ramazan Bayramı bu yıl 10 11 12 Nisan tarihlerinde eda edilecek. 9 Nisan arefe gününde vatandaşlar Ramazan Bayramı’nda oruç tutulup tutulmayacağını merak ediyor. Ramazan Bayramı’nda oruç borcu olanlar kaza orucunu tutmak için araştırmalarına hız kazandırdı. Konuya ilişkin Diyanet’in aktardığı bilgiye göre bayramda oruç tutulup tutulmayacağı belli olmuş oldu.

Ramazan Bayramı’nda oruç tutulur mu? Bayramda oruç tutmak haram mı? Bayramın hangi günlerinde oruç tutulur, tutulmaz? Bu yıl 11 Mart 2024 tarihinde başlayan Ramazan ayı arefe günü ile birlikte sona eriyor. Müslümanlar Ramazan ayında tutması gereken orucu tutmaları sonrasında bayramda oruç tutulup tutulmayacağını merak ediyor.

RAMAZAN BAYRAMINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Bayram günlerinde oruç tutmanın yasak olduğu ifade edilmiştir. Aktarılan habere göre Ramazan Bayramının ilk gününde ve Kurban Bayramı’nın dört gününde de oruç tutmak mekruhtur. Bu günlerde oruç tutmak hoş karşılanmamaktadır. Bayram günlerinde sevinç ve yeme içmenin bir arada olması için oruç tutulmaması gerekmektedir.

Müslümanlar 1 ay boyunca Allah için oruç. Tutmaktadır. Ramazan’ın ardından gelen Ramazan Bayramı ise iftar bayramı niyeti taşımaktadır. Bu şekilde Ramazan Bayramı’nın ilk gününde oruç tutulmamalıdır.

Aynı şekilde Kurban Bayramı’nda da Allah için kurban kesildiği için Kurban Bayramı’nın 4 günü de ziyafet özelliği taşımaktadır.

BAYRAMDA ORUCUN KAZASI TUTULUR MU?

Ramazan ayında 1 ay boyunca oruç tutulması gerekmektedir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı orucunu tutamayanlar daha sonra kaza orucunu tutabilir. Kaza orucunu tutmak için “Üzerimde borç olan ilk orucun kazasına..” şeklinde niyet edilerek oruç tutulabilir. Ancak Ramazan Bayramı’nda orucun kazasının tutulmaması, bayram sonrasında kazaların tutulması önerilmektedir.