Deprem sırasında çıkan ışık hakkında açıklama geldi! Işık patlaması neden olur?

İlk olarak Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından görülen ışık patlaması, ardından da Hatay depreminde görülmüştü. Nedenini uzmanlar açıkladı
Deprem sırasında çıkan ışık hakkında açıklama geldi! Işık patlaması neden olur?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde, depremi yaşayan kişiler tarafından hem görülmüş hem de kaydedilmiş görüntülere göre deprem esnasında ışık patlamasının oluştuğu öğrenilmişti. Bu görüntülerin gündeme gelmesinin ardından ise dün akşam saatlerinde meydana gelen Hatay depreminde de aynı şekilde ışık patlamasının oluştuğu kaydedildi. Durum bu şekilde olunca da pek çok vatandaş tarafından bu durumun asıl nedeni merak konusu oldu. 

Konu hakkında merak edilenlerin artması nedeni ile AFAD tarafından yeni bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada ışık patlamasının asıl nedenlerinden bahsedilerek, gökyüzünde meydana gelen şimşek çakmasına benzer görüntülerin sosyal medyada farklı yorumlanabilmesi nedeni ile bu duruma açıklık getirilmesinin gerektiğinden bahsedildi. 

SON DERECE OLAĞANDIR! 

Yaşanan bu ışık patlaması hakkında merak edilenlerin ardından açıklamalarda bulunan AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, "8-9 kilometre derinlikte yer kabuğu bir fay boyunca kırılıyor ve bu kırılma bir sürtünme düzlemi boyunca meydana geliyor. Dolayısıyla bu kadar büyük bir sürtünme etkisiyle bu fayın kırıldığı hat boyunca çok şiddetli şekilde şimşek çakmasına benzer yoğun bir ışık kütlesinin oluşması son derece olağandır." şeklinde yaptığı ifadeler ile bu durumun son derece olağan olduğundan bu nedenle de vatandaşların sosyal medyada gündeme gelen farklı iddialara inanmamaları gerektiğinden bahsetti.